Klart: Gais vinner med 3–0

Disciplinnämnden har bestämt sig.

Gais tilldöms segern mot IFK Göteborg med 3–0.

”Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits”, skriver disciplinnämnden.

Derbyt i svenska cupen mellan IFK Göteborg och Gais avbröts i den andra halvleken sedan supportrar till Blåvitt skjutit in hundratals raketer på planen. Gais målvakt Marko Johansson hamnade mitt i infernot och ådrog sig hörselskador. Där och då bestämde matchmötet att avbryta matchen och återuppta den ett dygn senare.

Sedan dess har det varit flera turer fram och tillbaka. Till slut meddelade Gais själva att de lämnade ”walkover” eftersom de inte ville återuppta matchen. Samtidigt menade svenska fotbollförbundets tävlingskommitté att det inte går att lämna walkover till en match som inte ska återupptas, eftersom det ännu inte hade bestämts något speldatum för när det skulle ske. Tävlingskommittén meddelade därefter att de lämnade över ärendet till disciplinnämnden eftersom ”det saknades förutsättningar för att fullfölja matchen”.

Gais tilldöms segern

Nu har disciplinnämnden fattat sitt beslut. De tilldömer Gais segern med 3–0. I beslutet går att läsa:

Det är klarlagt att det är Göteborgs supportrar som antänt och kastat pyrotekniken. Det har i sin tur lett till att matchen har avbrutits. Enligt huvudregeln ska alltså den förening vars supportrar har orsakat att en match avbrutits, förlora matchen, dvs. i detta fall Göteborg”.

Disciplinnämnden fortsätter:

Reglerna vid avbrutna matcher har ändrats på senare år och har medfört att större ansträngningar görs för att en avbruten match ska återupptas. Detta av det självklara skälet att matcher ska avgöras på planen och inte vid ett sammanträde. Men när detta misslyckas ska frågan gå vidare för att avgöras av i första hand Disciplinnämnden och då är huvudregeln förlust för det lag vars supportrar har misskött sig”.

Nämnden var dock inte helt enig. En ledamot yrkade på att resultatet skulle bli 0–0 och oavgjort på grund av ”särskilda skäl”.

Blåvitt: ”Vi accepterar”

IFK Göteborg skriver på klubbens hemsida att de accepterar beslutet, även om de önskat att matchen fick avgöras på planen.

– Vi accepterar nämndens beslut utan invändningar då vi måste tydliggöra för de ansvariga för förseelsen vilka negativa konsekvenser som deras handlande medför för klubben, säger Max Markusson, klubbdirektör i IFK Göteborg.

Gais ordförande Glen Heiman har uttalat sig för Radiosporten.

– Rätt och rimligt. Men det skapar ingen större glädje, säger han och fortsätter.

– Oavsett resultat så hade det varit bättre om vi sluppit det här. Det är den känslan jag har, och jag tror att jag delar den med väldigt många av mina Gais-kollegor

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.