Blåvitts ilska: ”Till er som maskerar er...”

avIbraheem Alsalman, Per Bohman

Publicerad:
Uppdaterad:

Derbyt avbröts efter att hundratals raketer skjutits in på planen från Blåvitt-klacken.

Gais vägrar att spela matchen – och kräver segern.

Då går IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson till attack mot de egna fansen som fick matchen avbruten.

”Till er som maskerar er...”, inleder Markusson ett öppet brev på klubbens hemsida.

Raketer sköts in på planen och knallskott kastades i den andra halvleken under derbyt mellan IFK Göteborg och Gais. Målvakten Marko Johansson hamnade mitt i kaoset och sade så här till Sportbladet:

– Jag kommer inte till spel i dag. Det går inte. Det tjuter fortfarande i örat och jag har jävligt ont i huvudet. Har inte kunnat sova något i natt, sa Johansson.

Nu går IFK Göteborgs klubbchef Max Markusson till attack mot de egna fansen som fick matchen avbruten.

”Det började så bra – stoltheten när ”Snart skiner Poseidon” ekade över Hisingen gick att ta på och vi fick uppleva en bra första halvlek med derbytryck på plan och på läktarna.
Men, så förstördes festen.

Det som hände igår – det hjälper oss inte på något sätt!”, skriver han i ett öppet brev på klubbens hemsida.

”Allt vi gör blir svårare”

Han skriver vidare att det finns ett regelverk kring fotbollen där att alla ska känna sig trygga när de går på matcherna.

”Detta kan man tycka vad man vill om men konsekvensen av att ett antal personer bröt mot det genom att skjuta raketer är att allt vi gör i år blir svårare. Så enkelt är det.

”Vi vill vinna våra matcher på lika villkor och det känns oerhört tråkigt att nås av beskedet att GAIS målvakt Marko Johansson inte kan spela idag då han måste uppsöka läkarvård p.g.a. den smäll som detonerade bredvid honom.”, skriver Markusson.

”Många hör av sig”

Han skriver att gårdagens händelser kan ha kostat klubben en miljon kronor och att han har fått minst 100 arga mejl från besvikna supportrar. Han listar också antal punkter som klubben nu måste hantera.

  1. ”Vi kommer behöva jobba hårdare för att locka barn och unga ifall deras föräldrar inte känner att det går att garantera deras säkerhet.

  2. Vi kommer behöva jobba hårdare för att få partners och sponsorer att investera ifall de inte känner att de har samma värdegrund som klubben.

  3. Det är en direkt nackdel att spelare känner en otrygghet på plan och just i detta fallet försvårar det för oss att få tillfälle att utvärdera spelare på vår U21-match ikväll i Falkenberg.

  4. Besvikelsen för många biljettköpare innebär att många hör av sig kring sina biljetter och vi kommer att kommunicera mer specifikt kring detta på vår hemsida längre fram.”

Han fortsätter:

”Vi kommer att göra vad vi kan och får lov till inom lagens riktmärken för att hitta de ansvariga och ställa dem till svars samt polisanmäla händelsen. Vi vet hur detta har skett och uppmuntrar alla som vill att IFK Göteborg ska lyckas i framtiden till att hjälpa oss att förhindra liknande händelser i framtiden.”

”Här för att vinna titlar”

Han avslutar sedan med att bjuda in alla inblandade till en kopp kaffe för att förklara situationen.

”Och till er som maskerar er, går medvetet mot de regler som finns och därmed förstör för klubben – jag heter Max Markusson – och jag finns på Kamratgården nästan alla dagar i veckan. Kom upp och ta en kaffe med mig och förklara HUR eller VARFÖR ert agerande hjälper klubben framåt.

Vi är här för att vinna titlar och för att vara en klubb som man ser upp till – både på och utanför plan. Hjälp oss i detta och stötta laget ni älskar för det är då – VI – som ett enat IFK Göteborg kommer att bli framgångsrika,” skriver Max Markusson.

1 av 3
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM