Ishizakis första mål – AIK är vidare i EL

Publicerad 2015-07-23

Stefan Ishizaki i hemmamötet.

Utbuade och provocerade.

Men AIK verkade inte ha påverkats negativt av de speciella förberedelserna inför returmötet med Shirak.

Stefan Ishizaki gjorde sitt första mål sedan återkomsten – och AIK är nu vidare till den tredje kvalomgången till Europa League efter totalt 4-0.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Förberedelserna inför returmötet med armeniska Shirak var speciella för AIK.

Efter en stökig match i Stockholm, med tre röda kort och ett handduksbråk, möttes spelare och ledare på flygplatsen av ilskna fans med banderollen:

”Keep calm and f*** AIK”.

Men trots det, en natt med smällare utanför hotellfönstren och kraftiga busvisslingar på arenan höll AIK lugnet.

– Det påverkade inte så mycket. I slutändan avgörs det på planen och där är vi starka, det vet vi. Det är klart att vi pratade om det, men samtidigt är det inget nytt som fotbollsspelare att komma till ställen med sång och annan stämning. Det är inget man tar in allt för mycket. Man pratade lite, skrattade lite sedan gick man vidare, säger lagkaptenen Nils-Eric Johansson.

"Enormt viktigt"

Och på planen visade verkligen AIK-spelarna att de var på tårna.

Redan i den 14:e minuten kom ledningsmålet – som avgjorde mötet.

Henok Goitom höll sig framme och satte press på mittbacken Gevorg Hovhannisyan som sparkade i luften.

Det gav AIK-anfallaren ett friläge som han förvaltade väl med ett iskallt avslut.

– Enormt viktigt och skönt mål, som gjorde att matchen blev som den blev. De dök upp några gånger ordentligt, med vassa chanser, men i andra halvlek kunde vi bara dra ner på tempot, säger Nils-Eric Johansson.

"Känns som han aldrig varit borta"

Drygt tio minuter senare var det dags för AIK:s nyförvärv Stefan Ishizaki att presentera sig ordentligt.

Han fångade upp bollen i utkanten av straffområdet och satte snyggt bollen i bortre hörnet, efter ett fint förarbete av Ebenezer Ofori.

– Det finns ingen som är bättre på det här än Ishizaki. Det kommer öka hans självförtroende. Det är en kille som kommit in i AIK. Det känns som att han aldrig varit borta, säger experten Bojan Djordjic i Viasat Fotboll.

"Bra seger. Spelade bara av andra halvlek. Skönt att få göra mål i AIK-tröjan igen. Kul att se så många AIK-fans på plats, stort!", twittrar han själv.

Matchen, som inte alls fick den hetsiga karaktär som den i Stockholm, slutade 2-0. Det innebär att AIK är vidare till den tredje kvalomgången till Europa League med totalt 4-0.

Där väntar Aten-laget Atromitos, som slutade femma i ligan förra säsongen. Laget spelar på Stadio Peristeriou som tar drygt 9 000 åskådare.