En svensk mardröm väntar i fotbolls-EM

Av: Patrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Niva: Vi måste vinna den första matchen

Sveriges grupp.
Foto: SVT
Sveriges grupp.

PARIS/STOCKHOLM. Det handlade om att få så lätt motstånd som möjligt och undvika grupp E.

Sverige drog Belgien, Italien samt Irland – och hamnade i gruppen vi skulle undvika.

– Jag skulle gärna haft ett annat lag från den andra rankinggruppen, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Belgien och Irland såg ut som en överkomlig grupp men som sista lag drogs även Italien in i Sverige grupp. Nu väntar en tuff väg fram om Sverige ska avancera till åttondelsfinal i EM som etta eller tvåa i gruppen, eller som någon av de fyra bästa grupptreorna.

”Ingen bra lottning”

– Det är ingen bra lottning. Det är ingen svår turnering att gå vidare ifrån men vi måste slå Irland i första matchen. Det är så det känns. Tar vi en poäng på matcherna mot Italien och Belgien är det bra, säger Sportbladets Erik Niva.

Förbundskapten Erik Hamrén uttrycker också en besvikelse över att Italien, och inte Österrike som också återstod från seedningsgrupp två, hamnade i Sveriges grupp.

– Jag hade gärna haft Österrike för att få revansch (för kvalspelet), säger Hamrén och fortsätter om gruppen:

– Belgien är ett lag många har stora förväntningar på, den generationen. Det är ett lag som varit bra under längre tid och är under utvecklingen. Italien har kanske inte varit lika starkt i kvalspelet den här gången men är av tradition ett bra slutspelslag. Där hade jag gärna haft ett annat lag från den andra rankinggruppen. Irland mötte vi i kvalet till EM senast och de kom som oss till slutspelet via playoff. Självklart får Belgien och Italien vara favoriter.

Sverige spelar sin EM-premiär mot Irland den 13 juni Saint-Denis. Sedan väntar Italien i Toulouse den 17 juni och till sist Belgien i Nice den 22 juni.

Mardröm i slutspelet

Gruppen är också en mardröm OM Sverige lyckas avancera vidare. Grupp E är den grupp som har tuffast väg fram mot finalen efter gruppspelet då gruppettan möter en grupptvåa i åttondelsfinalen och sedan riskerar en gruppetta redan i kvarten. Grupptvåan möter i sin tur en gruppetta redan i åttondelsfinalen.

Det kan jämföras med grupp A där ettan möter en trea i åttondelsfinalen och en tvåa i kvartsfinalen. Tvåan från A-gruppen möter en annan tvåa i åttondelsfinalen.

De två bästa lagen från varje grupp går, tillsammans med de fyra poängmässigt bästa treorna, till åttondelsfinal.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN