Platini: Det är nog nu!

Av: Erik Karlsson, Ola Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Uefa hotar att dra sig ur Fifa

1 av 3

ZÜRICH/STOCKHOLM. Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, höll presskonferens på plats i Zürich på grund av Fifa-skandalen. Och hotade till och med att dra sig ur Fifa.

– De europeiska fotbollsländerna kommer att träffas i Berlin där alla möjligheter finns, säger Uefas ordförande Michel Platini. 

20 skandaler som skakat om idrotten – låtsades vara mentalt handikappade

Han verkade avslappnad Uefas ordförande, Michel Platini. Men trots hans charmiga tilltal var det svavel som kom ur hans mun.

– Jag ska inte kommentera den juridiska processen, men jag är äcklad av det som hänt, säger Platini.

– Å ena sidan finns fotboll och å andra har jag magont och det har med Fifa att göra. Vi följer precis som er allt som hänt senaste dagarna och ärligt talat så vet jag inte vad jag ska tro. Det är nog nu!

Uefa kommer att träffas i samband med Champions League-finalen i början av juni. Står Blatter som vinnare i morgondagens ordförandeval så kan det gå så långt att de europeiska länderna drar sig ur Fifa och alla dess tävlingar.

”Vi har fått nog!”

I den aktuella Fifa-skandalen står 14 personer anklagade för grova brott med stora pengar inblandade.

– Jag ska inte kommentera den juridiska processen, men jag är äcklad av det som hänt, säger Platini.

– Det är viktigt för Fifa att vara starka, och just nu är inte Fifa starka. 

Som läckt ut tidigare står Uefa bakom Sepp Blatters utmanare Prince Ali Bin Al Hussein från Jordanien. Och trots tidigare rykten om motsatsen kommer Uefa inte bojkotta omröstningen.

– Jag kan säga om att en väldigt stor majoritet av Uefas länder kommer rösta på Prins Ali. Vi har fått nog!

– Prins Ali är ung och ambitiös och det är därför vi stöttar honom. Han är inte i behov av pengar för han är prins.

”Det var känslosamt”

Platini och Blatter hade tidigare under dagen ett möte där Uefa-ordföranden bad Fifas gigant kliva åt sidan.

– Sepp var påverkad av det jag sa tidigare idag, vi kampanjade '98 och vi har haft en lång story. Så när jag sa att han måste lämna så var det känslosamt. Men han sa att det var för sent nu. Kongressen är bara timmar bort, säger Platini.

– Jag sa till honom att han borde sluta, men han sa till mig "Michel" att jag kan inte kliva undan nu".

Platini var stenhård mot Sepp Blatter hur var tongångarna på ert möte?

Karl-Erik Nilsson med på mötet

Karl-Erik Nilsson var med på mötet och berättar för Sportbladet om tongångarna.

– Det var på det sätt som många redan uttryckt, en frustration och att det är dags för förändring. Samtliga talare under mötet uttryckte samma sak, en väldigt stor enighet om att vi behöver ett helt nytt ledarskap inom Fifa, säger han.

Platini sa att om det är så att Blatter vinner här så kommer det vara ett nytt möte i Berlin i samband med Champions League-finalen. Där öppnade han för att Uefa skulle kunna dra sig ur Fifa som organisation, vad säger du om det?

– Det finns mycket mycket frustration just nu. Det bästa är och vänta och se vad som händer i morgon och när vi vet resultatet av det så får man ta ställning till vilka åtgärder man bör vidta. Men det var en av de punkter som nämndes.

Finns det en matematisk chans när ni räknar efter på rösterna att Prins Ali ska kunna vinna imorgon?

– Ja, bedömningen är sådan att det finns en möjlighet och det är just det som gör att det finns hopp och det fick flera Uefaländer att bli tydliga med sitt ställningstagande.

Ett dygn kvar till omröstning, kommer du lobba för förslaget mot andra länder nu?

– Det är självklart att de som man känner och är bekant med, att man dryftar med dem och berättar vår ståndpunkt.

Omröstningen som väntar har ett stort mått av spänning. Bin Al Hussein har enligt brittiska medieuppgifter sagt att han har 60 röster utanför Europa. Totalt handlar det om 209 möjliga.

– Europa kan erbjuda många röster, jag hoppas på 53, minst 45-46. Om jag nu kan lita på allihop haha, säger Platini.

– Jag tror han (Blatter) kan besegras. Efter det som hänt nu så tror jag många tycker det är nog nu. Jag vet inte om det räcker, men det finns en chans.

– Blatter är mycket orolig nu. Det är inte lätta tider för honom nu, all press är emot honom.

20 skandaler som skakat om idrotten – låtsades vara mentalt handikappade

FIFA-skandalen – detta har hänt

27/5 06.00

Sju Fifa-delegater grips av schweizisk polis på begäran av amerikanska myndigheter och FBI. Flera civila poliser ­kommer till lyxhotellet Baur au Lac och ber om rumsnycklarna till de berördas rum. Gripandet av de yrvakna männen, som misstänks för ­pengatvätt och bedrägeri, ska gå lugnt till och flera av de gripna ska tillåtas att ta med sitt ­bagage, med Fifa-loggor, ut ur byggnaden.

27/5 07.49

Det första namnet, Eduardo Li, läcker ut i media efter att han setts smyga ut via en bakdörr. Annars gör personalen på lyxhotellet så gott de kan med att dölja de gripnas identitet – genom att skydda de från kamerorna med stora vita lakan.

27/5 08.26

Det spekuleras i vilka ­Fifa-personer som gripits, och många undrar var Sepp Blatter ­håller hus. Talesman Walter de ­Gregorio går ut och meddelar att Blatter absolut inte är bland de gripna.

27/5 09.00

New York Times rapporterar att 14 personer misstänks – och tidningen namnger alla.

27/5 11.20

Fifa håller presskonferens, och det är Fifas talesman Walter de Gregorio som skickas upp i den heta stolen, där han hävdar att Fifa själv tagit initiativet till utredningen.

”Timingen är inte optimal. Men ordförande­valet kommer att hållas. Detta har inget med kongressen att göra”, slår talesmannen fast.

27/5 11.30

Schweiziska åklagare bekräftar att man har startat en förunder­sökning gällande urvals­processen i fotbolls-VM 2018 i Ryssland och 2022 i Qatar. Man gör ett tillslag mot Fifas högkvarter i Zürich där dokument omhändertas.

27/5 11.35

”VM i Ryssland och Qatar kommer att spelas” // Walter De Gregorio, talesman för Fifa

27/5 16.15

AP bekräftar att fyra Fifa-delegater tidigare har erkänt sig skyldiga: Chuck Blazer, José Hawilla och bröderna Daryan och Daryll Warner. Flera av dem uppges riskera 20 års fängelse.

27/5 16.30

Amerikanska myndigheter och FBI håller press­konferens i New York. Justitie­ministern Loretta Lynch berättar att 14 personer är åtalade i svindleri-härvan som pågått i ”mer än två decennier”. Lynch vill att de ännu inte gripna ska överlämnas till USA för rättegång.

27/5 20.07

Sepp Blatter kommer till slut ut ur skuggan och publicerar ett uttalande på Fifas officiella hemsida.

”Vi ska göra allt för att vinna tillbaka ert förtroende”.

27/5 20.51

Ryssland anklagar USA för att agera olagligt under den FBI-ledda utredningen i Zürich. 2018 års VM-arrangör är inte imponerad av USA:s metoder. ”Utan att gå in på detaljer i anklagelserna... detta är helt klart ett annat fall av olaglig utomterritoriell användning av amerikansk lag. Vi hoppas att detta inte kommer att på något sätt användas för att kasta en skugga över den internationella fotbollens organisation som helhet och dess beslut”, skrivs i ett uttalande.

27/5 21.39

”Värsta dagen i Fifas historia.” Real Madrid-legendaren och avhoppande Fifa-ordförandekandidaten Luis Figo säger att han kommer att minnas dagen som en av de värsta i Fifas historia. ”Jag håller fast vid vad jag sa förra veckan: vad som händer på fredag i Zürich är inte ett val”, skriver han på Facebook.

27/5 22.56

Förre vice Fifa-ordföranden Jack Warner är ett av de 14 namnen – och nu överlämnar han sig själv till polisen i Trinidad och Tobago. Enligt nyhetsbyrån sattes borgen till motsvarande 21 miljoner kronor och AP rapporterar att han släppts.

27/5 23.03

FBI lämnar Concacafs huvud­kvarter i Miami. De ska ha kommit till byggnaden tidigt under onsdagsmorgonen och sågs bära ut lådor under eftermiddagen. Tidigare under dagen hade Concacafs president Jeffrey Webbs namn framkommit som en av de misstänka. ”Han ska ensam ha tagit över 85 miljoner i mutor över en 19-års­period och gjort sig själv en förmögenhet”, sa ­justitieministern Lynch.

27/5 23.30

Gary Lineker kommer med en Sepp-dänga i the Mirror:

”Hur kan den här mannen sitta kvar när hans organisation har visat sig vara så ­berövad av anständighet? Jag tycker att det är ­beklämmande att det vackra spelet, världens spel – kan förorenas på det här sättet och lämnas i detta tillstånd.”

28/5 01.30

De engelska tidningarna har lämnats till tryckerierna. Förstasidorna pryds av attack efter attack på Sepp Blatter och Fifa-skandalen.

28/5 07.00

Under natten och tidig morgon höjs fler röster för att Fifa-ordföranden Blatter inte ska ställa upp till omval för en femte mandatperiod. Visa, en av Fifas storsponsorer, hotar att avsluta samarbetet.

28/5 09.00

Fifa meddelar att Sepp Blatter inte kommer medverka på dagens presskonferens.

28/5 10.00

Uefa-ordföranden Michel Platini uppmanar Fifa-ordföranden Sepp Blatter att avgå. Blatter säger nej.

28/5 11.20

Rysslands president Vladimir Putin riktar skarp kritik mot USA. Han menar att gripandena är ett försök att blanda sig i rättsprocesser USA inte har något med att göra. Putin säger vidare att tidpunkten för aktionen valts för att förhindra att Sepp Blatter, som har Rysslands stöd, väljs till en ny period som ordförande för Fifa.

28/5 12.00

Sepp Blatter kallar de sex ordförandena i kontinentalförbunden till ett krismöte.

28/5 14.48

Det europeiska fotbollsförbundet, Uefa, meddelar att man inte tänker bojkotta Fifa-kongressen. Men ordföranden Michel Platini är stenhård i sin kritik mot Fifa och hotar att lämna om saker inte förändras.

Afrikanska fotbollsförbundet meddelar att man motsätter sig att ordförandevalet flyttas.

28/5 17.00

Fifas kongress invigs.

28/5 17.15

Fifa-ordföranden Sepp Blatter uttalar sig för första gången sedan skandalen briserade. Han säger bland annat att det som har hänt saknar motstycke i Fifas historia.

28/5 23.54

Jack Warner rapporteras ha spenderat natten i fängelse, men har nu släppts fri mot borgen. Men han lämnar i ambulans efter att ha drabbats av kraftiga ­utmattnings-

syndrom.

29/5 09.30

Fifas möte inleds, ordförandevalet är punkt 17 på dagordningen. Kommer Sepp Blatter, 79, väljas om till en femte presidentperiod? Prins Ali bin al-Hussein från­ Jordanien är den enda motkandidaten som återstår.

29/5 11:12

Fifa meddelar att man har gjort ekonomisk succé de senaste åren. Sedan 2011 har man plussat 338 miljoner dollar, totalt har man nu 1,5 miljarder dollar på banken. 

29/5 09:44

Fifa-ordföranden Sepp Blatter hälsar välkomna på kongressen. Och uppger att m,amn ska ta tag i problemen som finns inom Fifa.

29/5 09.57

Drama i kongressalen när palestinsk kvinna avbryter Blatter för att protestera mot Israel. "Security" ropar Sepp Blatter.

29/5 10.25

Sepp Blatter: ”En lång skugga har kastats över Fifa, låt oss försöka ta bort den”.

29/5 10.37

Blatter meddelar att Fifa inte kan styra alla fotbollsrelaterade individer. "Jag måste får er att förstå att ingen enstaka juridisk instans kan kontrollera över en miljard fotbollsspelare".

29/5 13.11

Fifa-kongressen utryms efter ett bombhot. Faran blåses emellertid snabbt över och mötet återupptas.

29/5 ca 17.00

Valet ska vara färdigt. Då vet vi om Sepp Blatter får fortsätta som ordförande för Fifa.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN