HÄR GÅR DE BORT SIG

FOTBOLL

Individuella misstagen sänkte Sverige – igen: ”Alldeles galet”

Foto: Så förstörde Nordirland den svenska festen 1. Sju svenska spelare befinner sig på offensiv planhalva när långbollen från Nordirland slås. 2. Hansson förlorar en nickduell mot Nordirlands Kyle Lafferty och ramlar sekunderna senare. 3. Lafferty drar Mellberg och placerar iskallt in bollen i Isakssons vänstar kryss.

De snabba kontringarna var ingen överraskning.

Ändå – när Chris Brunt slog långbollen hade Sverige hela sju spelare på Nordirlands planhalva.

– Det är alldeles galet, säger Mikael Nilsson.

Foto: Tungt Zlatan Ibrahimovic deppar efter att Nordirland kvitterat på en kontring där Sverige satsade allt framåt trots ledning och blev straffade.

De svenska spelarna var i ledning, men ville mer. De klev fram med mycket folk utan att säkra upp bakåt och i den 72:e minuten straffade det sig.

Tjuvrusade

Precis som i Belfast kunde Nordirland kvittera genom en rad individuella svenska misstag och därmed förstöra de svenska planerna på en EM-fest.

Hela situationen började med att Matías Concha kastade ett inkast, bollen slogs mellan svenska och nordirländska spelare, innan den hamnade hos Chris Bunt.

När den nordirländske yttermittfältaren slog sitt uppspel var sju svenska spelare på offensiv planhalva. Höger yttermittfältare Mikael Nilsson hade klivit in centralt från kanten och backen Matias Concha tjuvrusade upp mot bollhållaren utan att se de stora, tomma ytorna bakom sig.

– Vi kan inte låta dem ställa om så där. Vi måste vara mer noggranna, konstaterar Matías Concha efteråt.

Halkade

Den långa bollen gick mot Petter Hansson och Nordirlands anfallare Kyle Lafferty. Petter gick upp, men Lafferty fick grepp på bollen och i nästa stund halkade Hansson.

– Men det är inget att skylla på, säger Hansson.

Hade det hjälpt med längre dobbar?

– Det tror jag inte.

Lefferty kunde avvärja Olof Mellberg och kvittera med ett kanonskott.

Olof Mellberg var efteråt kritiskt till agerandet bland de svenska spelarna.

– Tyvärr fick de den här omställningen och var det så att vi var väldigt många på offensiv planhalva så ska det inte få hända. 1–0 var ett väldigt bra resultat. Det hade tagit oss till EM, säger han.

Mycket besviken

Petter Hansson var när han mötte pressen efter matchen, mycket besviken. Han tog på sig målet, som innebär att Sverige måste ta en poäng i de sista matcherna.

– Jag har inte hunnit analysera, jag är mest förbannad. Det blev en så konstig match. Om det berodde på att vi flyttade upp med för mycket folk eller inte vet jag inte, säger Petter Hansson.

ARTIKELN HANDLAR OM