Örgrytes chockpris på superlöftet: 7,5 miljoner

FOTBOLL

Toivonen kan stoppas: Vi räknar med att han kommer att bli kvar

Han är en av landets mest eftertraktade talanger och vill inte spela i superettan.

Då sätter Örgryte ett chockpris på Ola Toivonen - 7,5 miljoner kronor.

– Det går en trend i att försöka sälja talangerna för det pris utländska klubbar är beredda att betala, säger Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist.

Foto: ANDERS DEROS
PRISLAPP: 7,5 MILJONER Ola Toivonen är på väg bort från Öis – men han kommer inte bli gratis...

Ola Toivonen, 20, har gjort en allsvensk säsong. Det blev 24 matcher från start och sex mål för den offensiva mittfältaren/släpande forwarden. Men Örgryte ramlade ner i superettan.

Toivonen har tre år kvar på kontraktet men vill inte spela i superettan. Han vill heller inte gå utomlands utan hoppas på en affär med en allsvensk toppklubb där han kan utvecklas några säsonger innan en eventuell utlandsflytt.

Intresserade klubbar saknas inte.

- Det är tio klubbar som har ringt och hört av sig. Ingen har lämnat något konkret bud ännu, säger Öis klubbdirektör Stefan Herre Eriksson.

Ailton för 30 miljoner

Sportbladet har lyssnat med ett antal av de tio intresserade klubbarna och uppfattningen är den samma överallt - det skulle bli en väldigt dyr affär att lösa Ola Toivonen från Öis.

Öis sålde nyligen Ailton för cirka 30 miljoner till FC Köpenhamn och är inte i något akut behov av pengar. Därav den höga prislappen på Toivonen som därmed kan tvingas spela i superettan mot sin vilja.

- Ola är vår spelare och vi räknar med att han kommer att bli kvar här, säger Stefan Herre Eriksson.

Djurgårdens ordförande Bosse Lundquist - tillika ordförande i intresseorganisationen Svensk Elitfotboll (Sef) - konstaterar:

- Det går en trend i att svenska klubbar försöker sälja sina talanger för det pris som utländska klubbar är beredda att betala. Det innebär att talangerna försvinner tidigare från allsvenskan.

Samtal nästa vecka

Enligt vad Sportbladet erfar har bland annat Hammarby, Gais, Elfsborg, Malmö, AIK, Helsingborg och Djurgården hört sig för om Toivonen.

Hans agent Martin Dahlin kommer senare i veckan ha ett inledande samtal med Öis och Stefan Herre Eriksson om vad som gäller. Dahlin vill i dagsläget inte ge några kommentarer.

Robert Laul, Daniel Sjöberg

ARTIKELN HANDLAR OM