Så arbetar klubbarna med läktarproblemen

FOTBOLL

Sportbladet har granskat hur de 14 allsvenska klubbarna hanterar problem med stökig publik.

1 Använder ni er av mobil kameraövervakning på era matcher?

2 Har det lett till några avstängningar/Har ni några avstängningar?

3 Har ni fått några reaktioner från fansen?

AIK

Henrik Koch, säkerhetsansvarig

1. – Nej, vi har inga egna kameror, bara polisens. Föreningen har ansökt hos länsstyrelsen om att få ta över kameraövervakningen, men det går långsamt.

2. – Ja, vi har två personer avstängda för tillfället. Deras avstängningar går ut nu efter sommaren.

3. – Nej, det känns inte som att det finns negativa reaktioner. Det är ju bara bra att ha det här, om det blir bråk kan man ju lägga fram bevis och säga att ”jo, du var där”.

BP

Ola Danhard, klubbdirektör.

1. – Nej, det har vi inte, vi har bara polisens fasta kameror. Det har inte behövts, än så länge är vi förskonade från incidenter av det här slaget.

2. – Nej, och det har vi aldrig haft heller. Faktum ar att vi har väldigt få supporters. Eller ja, du förstår vad jag menar, vi har inte den läktarkulturen inarbetad ännu.

3. – Nej, inga alls, i och med att vi bara är i början ännu. Vi vill vara en familjeklubb, förhoppningsvis kan vi fortsätta vara det trots att vi växer i framtiden.

DJURGÅRDEN

Bosse Lundquist, ordförande.

1. – Vi har ett par egna fotografer på hemmamatcherna. De fotar publiken så att vi kan identifiera dem ifall det blir stökigt.

2. – Ja, det har det, senast i matchen mot IFK Göteborg i juni. Sedan dess har det varit lugnt.

3. – Nej, våra fans vill ju inte heller att sånt här ska hända. Det har inte varit några negativa reaktioner.

ELFSBORG

Thomas Nyberg, klubbdirektör

1. – Vi har egna fasta kameror på hela arenan. Vi filmar publiken varje match, det är vårat eget tillstånd från länsstyrelsen, så det är inga problem.

2. – Vi har, ta i trä, inte haft några incidenter sedan 2005. Vi har en klack och en publik som inte beter sig på det här sättet, tack och lov.

3. – Nej, ingen reaktion överhuvud taget, våra fans bråkar ju aldrig. Men när storstadslagen kommer på besök kan det bli stökigt hos bortaklacken, det har hänt.

GAIS

Annica Persson Lendahl, säkerhetsansvarig

1. – Nej, vi har eget tillstånd för bevakningskameror, något vi fick inför årets säsong. I och med det kan vi gå in och titta på filmerna efter match.

2. – Fyra avstängda för tillfället, men det rör sig om incidenter innan säsongen där kamerorna inte hjälpt oss. Men kamerorna är en helt fantastisk hjälp, det är stor skillnad från i fjol.

3. – Nej, vi har inte haft det. Jag försöker komma ut med det, försöker informera. Det är ju för allas säkerhet och det tror jag de flesta förstår.

GEFLE

Kecke Strandberg, säkerhetsansvarig

1. – Nej, vi har bara polisens kameror. De bilderna får vi ju om vi vill, det är bara om det går snabbt och händelsen går till förundersökning som sekretessen inträder.

2. – Nej, vi har inga avstängda för tillfället. Det har vi aldrig haft heller, som tur är.

3. – Nix, ingenting. Vår publik verkar inte bry sig, jag har aldrig sett några insändare i lokaltidningen heller.

IFK GÖTEBORG

Tommie Elgestål, säkerhetsansvarig

1. – Ja, från och med årets säsong har vi tillstånd till egen kameraövervakning. Personligen tycker jag att det är mycket bättre, man får en helt annan kännedom om vilka som bråkar.

2. – Vi har tre personer avstängda för tillfället. Av dem har vi kunnat identifiera två stycken tack vare kamerorna.

3. – Nej, vi har varit tydliga med det, det har inte varit några reaktioner. Alla vet väl att publiken filmas på de allsvenska arenorna.

HALMSTAD

Arne Ekstrand, ordförande.

1. – Jag vet att det finns fast kameraövervakning på Örjans Vall, men inte i vilken usträckning. Vi använder inte mobil kameraövervakning.

2. – Nej, inte med utgångspunkt av kamerorna. Vi har inte haft de problemen hos oss.

3. – För mig har det här varit en icke-fråga så jag kan faktiskt inte säga så mycket om det.

HAMMARBY

Henrik Appelqvist, vd.

1. – Vi har fasta kameror, men de har inte vi tillgång till. Det är polisen som styr det där. Det är visst lite krångligt att få rättigheter till kamerorna.

2. – Nej, det har det inte gjort. Vi har inte tillgång till bilderna.

3. – Det stora flertalet är positiva. Jag tror att så länge man inte har något att dölja så står man väl ut med i stort sett hur mycket bevakning som helst.

HELSINGBORG

Paul Myllenberg, klubbdirektör.

1. – Vi har fasta kameror, men de kan riktas vilket håll som helst. Vi har fått ett tillstånd nyligen så att klubben kan använda bilderna.

2. – Det kan komma att leda till det. Vi har några situationer som vi ska ta upp till beslut. Redan nu har vi sett hur folk fejkat att de blivit skadade på vår läktare som var en följd av alla klagomål som vi fått på den ombyggnad vi genomfört tidigare.

3. – Det här har vi gjort ett bra tag och jag tror att det har en dämpande effekt.

KALMAR FF

Magnus Hansson, styr. säkerhetsansvarige.

1. – Vi har övervakning i form av fasta kameror på Fredriksskans och det fungerar väldigt bra.

2. – Nej, vi har inte så stora problem med våran publik här. Å andra sidan så kan det hända att det är problem med bortafansen. Men det är polisen som sköter om kamerorna.

3. – Nej, det har inte varit några problem överhuvudtaget. Det här är ju en tillgång för allas säkerhet på arenan.

MALMÖ FF

Nisse Lovén, säkerhetsansvarig.

1. – Vi har diskuterat att använda oss av kameror. Vi har skaffat utrustningen, men inte använt oss av den ännu.

2. – Nej, det har vi inte. Men vi har sex personer som är avstängda för att de har försökt smuggla in eller använt sig av pyroteknik inne på arenan.

3. – Vi håller på och underrättar supportrarna, men vi har inte gått ut med det officiellt ännu. Så vi får se vad de säger, men jag tror inte att det kommer att vara några problem.

TRELLEBORG

Per-Anders Abrahamsson, ordförande.

1. – Nej, det behövs inte. Vi har helt enkelt inte de problemen med våra supportrar. Inte ens när vi har mött Helsingborg eller Malmö FF har det varit några problem.

2. – Nej.

3. – Ingen reaktion.

ÖREBRO

Daniel Gustavsson, säkerhetsansvarig.

1. – Vi har kameraövervakning i klubbens regi. Ibland tar vi hjälp av polisen, men någon från klubben, oftast jag, är alltid med.

2. – Inte på hemmaplan. Däremot stängdes två supportrar av i Göteborg efter vår bortamatch mot Gais när de tände bengaler.

3. – Jag har inte hört vare sig det ena eller andra från någon så jag tror inte att det är någon som har några problem med det här.

ARTIKELN HANDLAR OM