Alfelt: I kväll kan allt avgöras

FOTBOLL

I kväll avgörs kanske allsvenskan.

Tre poäng för Elfsborg på Söderstadion skulle kännas som det definitiva guldrycket.

Seger för Hammarby däremot kan göra restprogrammet till en mardröm för di gule från Borås.

Efter Hammarbymatchen har Elfsborg:

...Gais hemma. Låter som en säker seger.

...Helsingborg borta. Låter som stor risk för förlust.

...Djurgården hemma. Låter som helt fel lag att gå in med guldfrossa mot.

Tar Elfsborg bara fyra poäng till kan AIK, Helsingborg eller Göteborg (förutsatt att Blåvitt slår Kalmar i kväll) gå om. Elfsborg har än så länge en extra poäng mot HIF och Göteborg i sin bättre målskillnad, men den försämras ju med förluster.

Helsingborg kunde ha knappat in rejält när det gäller målskillnaden om man utnyttjat bara en bråkdel av sina målchanser mot Örgryte. Sällan har väl exempelvis Henke Larsson bränt så fria lägen. Och även om HIF-arna missade mål hela 20 gånger på sina 28 avslut är det också ganska sällan som en målvakt räddar lika bra som Dick Last gjorde.

Guldchansen lever

Till slut kunde Last inte styra undan en Henke-nick bättre än att Olivier Karekezi gavs läget att göra sitt andra mål på. HIF vann en ytterst välförtjänt seger som förlängde klubbens gulddrömmande åtminstone ett tag till. Självklart vill ingen tala om guldchans men alla vet att den lever och att den plötsligt kan utvecklas till en rejäl möjlighet.

Som lag ser jag Elfsborg som det mest kompletta av alla i årets allsvenska, men med så få omgångar kvar handlar allt om resultatens psykologi. När slutmålet känns vara inom nära räckhåll avgör förmågan att hantera förväntanstrycket och eventuella små eller stora motgångar lika mycket som den fotbollsmässiga skickligheten. Kanske till och med mer.

Personligen bryr jag mig inte om vilket lag som vinner allsvenskan men jag ser väldigt gärna att HIF-Elfsborg på söndag är en match av betydelse. Anfallsparet Henke Larsson i den form han är nu (gårdagens missar var en engångsföreteelse) ihop med blixten Shelton på topp kontra spelskickligheten hos Elfsborgs mittfält kittlar fotbollshjärtat. Det kan bli årets mest intensiva och bästa allsvenska match även om McDonald Mariga (bäst i HIF i går) och Andreas Jakobsson förmodligen ställs mot övermäktigt motstånd i mittfältsstriden.

Fullbordat fiasko

Men som sagt. Seger för Elfsborg i kväll och resonemanget ovan blir meningslösa tankegångar. Då är i praktiken - och snudd på även i teorin - Helsingborg och Göteborg borta ur bilden. AIK har fortfarande chans men jag är rätt säker på att gnagarna inte käkar ikapp fyra poäng med nio att spela om med Göteborg, Gais och MFF kvar att möta.

MFF som i går på något vis fullbordade sin fiaskosäsong med att återigen tappa en ledning mot Gefle.

Malmös publiktapp (7493 i går) är naturligtvis resultatrelaterat men flyktigheten hos fans och åskådare med företagsfinansierade sittplatsbiljetter bör oroa MFF-ledningen inför nästa år.

Percy Nilsson kommer att ha sin hockeyarena klar en säsong före MFF:s nya stadion. Redan är trycket från företag som vill ha sponsorsloger i hockeyarenan stort. Fräscha lokaler med fina representationsmöjligheter och ett förmodligen intressant hockeylag finansierat i byggkostnaden kan MFF i väntan på nya arenan bara konkurrera ut med egen framgång.

Som det ser ut nu har MFF ingen stabil grund att bygga den framgången på.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM