Herrlandslaget i fotboll

Blir rik – på skandalen

Av: 

Pelle Tagesson

FOTBOLL

Huliganen slapp fängelse – sålde storyn till dansk tv

I RÄTTEN Den 29-årige supportern som attackerade domaren i EM-kvalmatchen Danmark–Sverige i juni fick i går sin dom: villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst.
I RÄTTEN Den 29-årige supportern som attackerade domaren i EM-kvalmatchen Danmark–Sverige i juni fick i går sin dom: villkorligt fängelsestraff och samhällstjänst.

KÖPENHAMN. Milt straff och mycket pengar.

– Jag har sålt ensamrätten på min historia till TV5 Danmark, berättar huliganen som rusade in på planen och försökte slå ner domaren i EM-kvalmatchen mellan Danmark och Sverige i juni.

För brottet straffas han med 40 timmars samhällstjänst.

29-åringens attack på domaren Herbert Fandel.

Likt en affärsman stod den 29-årige dansken, bosatt i Sverige, i rättssalen och förklarade att han inte kunde uttala sig för media eftersom han är bunden av ett avtal som ger honom mycket pengar.

Produktionsbolaget Easy Film gör en 30 minuter lång dokumentär för Kanal 5.

– Programmet sänds på torsdag. Efter den 21 september kan ni höra av er. Om jag uttalar mig då beror på hur mycket pengar ni lägger upp, förklarade han och antydde att under 100 000 kronor var inga intervjuer aktuella.

”Hemskaste i mitt liv”

Hur mycket Kanal 5 betalat honom är okänt.

– Vi avslöjar inga detaljer ur våra avtal, säger programchef Martin Dellgaard.

Det har antytts att det handlar om riktigt stora summor.

– Det vill jag inte kommentera.

– Vi gör det här porträtet av honom, en vanlig man som på några sekunder blev en av Danmarks mest hatade och utskällda personer. Det är en spännande historia.

Tv-teamet följde honom också under rättegången i går och kontrollerade att han inte uttalade sig för några journalister. I ett obevakat ögonblick berättade han dock för Sportbladet (helt gratis) att upplevelsen på planen den 2 juni var fruktsvärd.

– Det var de hemskaste 13 sekunderna i mitt liv.

Om rättegången sa han:

– Den är tuff och jag är orolig över vad domen ska bli.

I rättssalen berättade han att han före landskampen druckit 12–15 öl.

Gömde ansiktet

Under matchen tyckte han domaren hela tiden dömdes till Sveriges fördel. När svenskarna sedan, enligt 29-åringen, sprang offside blåste domaren av, visade ut en dansk spelare och dömde straff till Sverige.

– Domaren hade inte sett situationen, men det hade faktiskt jag. Jag ville rusa ner och berätta det för honom, säga att han inte hela tiden kunde döma till svenskarnas fördel.

När tv-bilderna av hans attack visades upp i rätten gömde han ansiktet i sina händer. Bara ögonen syntes och de följde dramat på bildskärmen. I detalj visades hur han från läktaren på kortsidan satte fart, tog sig över stängslen och rusade in på planen rakt mot domaren Herbert Fandel.

– Varför skulle du ner och prata med domaren? undrade åklagare Michael Göransson.

– Idioti! blev svaret. Jag var så frustrerad av det röda kortet.

Han förnekade att han försökt slå domaren men rätten ansåg att han gjort sig skyldig till försök till misshandel. Han dömdes också för olagligt intrång på planen.

Domen blev 30 dagars fängelse villkorligt, med ett års prövotid, och 40 timmars samhällstjänst. Det innebär att han slipper fängelse om han inte begår brott det närmsta året. Samhällstjänsten måste han dock göra.

– Vi har tagit hänsyn till vad du redan gått igenom, förklarade rättens ordförande Lisbeth Christensen som skäl till den milda domen.

Ny rättegång

Själv ville 29-åringen inte kommentera den, med hänvisning till sitt avtal med Kanal 5.

Men är det tummen upp eller tummen ner?

Diskret visar han vänsterhanden för Sportbladet med tummen upp.

Domen avslutar dock inte det rättsliga efterspelet för 29-åringen. Med vid rättegången i går fanns representanter från det danska fotbollsförbundet och Parken, där matchen spelades.

De kräver honom på skadestånd på 2,4 respektive nästan 10 miljoner kronor. Detta kommer att tas upp i en senare rättegång.

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa veckans toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Herrlandslaget i fotboll