BANK & NIVA

FOTBOLL

Sveriges bästa fotbollsskribenter om veckans hetaste ämnen

Kaptenen blir avsatt, tränaren utknuffad och laget fortsätter förlora. Vad sjutton är det som är galet i Rangers?

BANK

I torsdags, när Paul Le Guen- packat sin väska och dragit, ställdes träningen in. Problemet var att ingen talat om det för de utländska spelarna, så de åkte- in och mötte ett tomt omklädningsrum. Det var Brahim Hemdani- som berättade det, och det säger det mesta om hur splittrat- Rangers är. Klubben vill vara modern, men är inpyrd av gammal-skotsk fotbollssyn; supa, springa, slita. Sir Alex tilläts rensa ut det när han kom till Man United, Wenger tilläts göra det i Arsenal. Murray ville ha samma sorts revolution i Rangers, men ville inte gå hela vägen och vågade inte ta strid med ledande spelare. Så där stod Le Guen, mitt i en kulturkrock och utan tillräcklig uppbackning. Vilket sanslöst slöseri.

NIVA

Jag tillhör visserligen själv skaran som gnäller över den moderna fotbollens brist på klubbkänsla, men när Barry Ferguson fick reda på att han petats som lagkapten var hans reaktion näst intill psykotisk: "Jag kommer att kremeras i den matchtröjan och den armbindeln jag bar första kvällen jag var kapten för Rangers. Arrangemangen för kistan är redan gjorda. Det står i testamentet och är Barry Fergusons sista vilja". Sparkade managern Paul Le Guen är inte felfri, men verkligen inte ensamt ansvarig för Rangers implosion. Både Ferguson och ordföranden David Murray har också satt sina egon framför klubben, och tillåtit interna maktkamper att slita sönder Rangers.

I Real Madrid fortsätter forna storstjärnors rykten att falna. Värst är det för Antonio Cassano. Finns det fortfarande hopp för "Baris Maradona"?

BANK

Det här kanske är svårt att tro, men ibland händer det att Zlatan- Ibrahimovic blir arg på Sportbladet. Häromåret var han ras-ande efter en artikel som jämförde honom med just Cassano. "Jag är ingen jävla idiot" sa Zlatan,- som hade hört om Cass-ano från Ajaxpolaren Chivu. Zlatan hade en poäng. Vem som helst kan verka galen i en kaotisk miljö, men Cassano kan starta krig i ett tomt rum. I Roma fick han kaptensbindeln när Totti var avstängd, men medan Spalletti byggde Italiens lojalaste trupp slogs Cassano med både klubbledningen och Totti. Till slut drog han till Madrid utan att ens säga hej då. Visst kan han komma tillbaka - men hans nästa transfer borde vara ett treårskontrakt. Med en psykolog.

NIVA

För några år sedan gick Antonio Cassano igenom en komp-licerad hudtransplantation. Kirurgerna lyfte bort ett helt lager, för att på så sätt försöka släta ut ett minst sagt fårat ansikte. Dagarna efter en sådan operation ska man helst vira in ansiktet i skyddande bandage - Cassano la sig på stranden och solade. Huden blev orange, och vi lärde oss allt vi behövde veta om en enigmatisk fotbollstalang. Oss emellan, jag har givit upp hoppet om Cassano nu. Han kommer tyvärr aldrig att förverkliga sin potential. Han kommer bara att gå till historien för sitt eget begrepp "cassanata", ordet som numera innebär att systematiskt strunta i förordningar och underminera laganda.

Världens mest romantiska turnering fängslar alltid. Om vi glömmer den skånske åldermannen - vilken FA Cup-historia fängslade dig i helgen?

BANK

Den om Bury FC. Klubben vann 1900-talets första FA-cup och är den enda som gjort tusen mål i alla- divisioner. 2002 åkte de ner i fjärdedivisionen och var ytterst nära konkurs. De är fortfarande utfatt-iga. Så när de i vintras slog Chester i FA-cupen och kvalade in till en match mot Ipswich som kunde ge upp till 1,5 miljoner var det välbehövliga pengar, om såna någonsin funnits. Hur det gick? Tja, Bury hade råkat använda Stephen Turnbull, ett lån som inte var spelklart - och FA beslutade att, för första gången någonsin, diska en klubb.

I går kunde Burys spelare läsa om hur Chester, laget de slog ut, nådde 0-0 och omspel mot Ipswich. Stephen Turnbull? Han var hemma och åt tårta. På sin 20-årsdag.

NIVA

Jag blev verkligen gripen av den oerhört kraftiga Hillsborough-manifestationen från The Kop, men tredje omgången av FA-Cupen definieras ändå inte av möten mellan Liverpool och Arsenal på Anfield. Den definieras av en jättelik rensning från Norwich-backen Jason Shackell på femtedivisionslaget Tamworths lilla Lamb-arena. Bollen flög - ut från planen, ut från arenan - och landade vid kanten av motorvägen B5000. Några sekunder gick innan en bil bromsade in, en yngling sprang ut och hämtade bollen - och bilen körde iväg igen. Nere på planen stod 22 häpna spelare och såg matchbollen försvinna bort i horisonten. Såna bekymmer hade inte Henrik Larsson på Old Trafford.

Till sist, vad var det viktigaste vi missade i helgen?

BANK

Då ska vi se här... Håller du på Liverpool? United? Arsenal? Jävla medgångssupporter. Och det är inte ens jag som säger det - det är tidernas första undersökning om vilka lag som är bekvämast att hålla på. Littlewoods har tagit reda på vad det är som får fotbollfans att lida (sparkade tränare, missade avancemang, degradering, pengaproblem). Sedan har de mätt vilka klubbar som utsatts för mest av allt det där. Priset som Englands jobbigaste klubb att hålla på gick - efter 35 sparkade tränare och 29 divisionsförflyttningar - till... Notts County! Tvåa kom MK Dons.

NIVA

Häromdagen samlades det kinesiska landslaget för att lyssna på en föreläsning av Li Jianhua från kommunistpartiet. Föredraget tog två och en halv timme, och handlade om patriotism och kommunistisk filosofi. "Ärligt talat är de flesta av oss ganska outbildade", pustade en anonym spelare- till Beijing News, "och de flesta av oss förstod ingenting av vad han pratade om". Förmodligen såg de mer fram emot nästa punkt på programmet - filmvisning - men kanske tappade de sugen när bilderna började rulla. Filmen hette nämligen "Guldblommans förbannelse", och visades för att laget skulle "få en känsla för hegemoni".