Korsbanden – ett blågult mysterium

FOTBOLL

Kvinnliga knäskador förbryllar forskarna

Foto: BILDBYRÅN
förbannelse Hedvig Lindahl är en av tre svenska landslagsmålvakter vars korsband har gått av. En ny undersökning visar att damspelare löper tre gånger större risk att drabbas av korsbandsskador än män.

Korsbandsförbannelsen håller ett stadigt grepp om Thomas Dennerbys fotbollslandslag.

Samtidigt tätnar mystiken:

– Forskarna har fått upp ögonen för problemet men fortfarande är det ingen som kan förklara varför damspelare har särskilda problem med korsbanden, säger läkaren Markus Waldén.

Waldén.

Herrspelarna har ljumskarna, damspelarna korsbanden.

– När det handlar om lagidrotter löper kvinnliga elitidrottare avsevärt högre risk att drabbas av korsbandsskador än sina manliga kollegor. Så är det, säger Magnus Waldén, doktorand vid avdelningen för socialmedicin och folkhälsovetenskap, till Sportbladet.

Tre gånger vanligare

Och fotbollen är inget undantag. Färska resultatet från ett samarbetsprojekt mellan Uefa (Europeiska fotbollförbundet) och Linköpings Universitet visar att 15–17 procent av spelarna i damallsvenskan ådragit sig en främre korsbandsskada någon gång tidigare under karriären, jämfört med endast 5–8 procent av männen i allsvenskan. Men sanningen bakom siffrorna höljs fortfarande i dunkel.

Jönsson missar VM

– Det är ingen som riktigt vet varför damspelare i så mycket större utsträckning än män skadar sina korsband. Men det finns tre faktorer man brukar prata om (se här intill). Det skulle behövas en jättestor undersökning, men någon sådan har inte gjorts i Sverige.

I torsdags trasade landslagsmålvakten Caroline Jönsson sönder sitt korsband. I dag berättar hon om hur det känns att missa nästa månads VM-slutspel i Kina.

”Känns fruktansvärt”

– Det känns fruktansvärt tufft att inte få chansen att spela VM, jag är ledsen och besviken, säger hon till Sportbladet.

Om damspelarnas problem med korsbandsskadorna säger hon:

– Jag är inte så insatt i det där, men jag vet att det för min egen del bara handlar om att komma tillbaka.

Därför skadar damspelare korsbandet oftare än män

Tjejer som blivit offer för korsbandsskador

Jonatan Fast