Han utmanar om ordförandeposten i AIK Fotboll

Foto: TT
FOTBOLL

AIK Fotbolls valberedning har tidigare föreslagit att ordförande Per Bystedt väljs om på nästa veckas årsmöte.

Men i ett nytt förslag utmanas han av konsulten Eric Ljunggren – tidigare chefredaktör och vice vd på Metro.

Intresset för AIK Fotbolls årsmöte på måndag nästa vecka är stort.

Förra veckan skrev AIK-medlemmen Simon Strand en längre text där han kritiserade klubbens nuvarande styrelse: ”Problemens yttringar kan sammanfattas med att en handfull medarbetare och förtroendevalda mer eller mindre jagats ut ur klubben med hjälp av smutskastningsmetoder, trakasserier och ibland hot.”

Om minst 500 personer skrev upp sig på en lista där de förband sig att komma på årsmötet och rösta för ett nytt ledarskap lovade Strand att han skulle presentera ett alternativt förslag till ny styrelse. Texten fick stor uppmärksamhet och efter att 619 personer skrivit upp sig på listan presenterades förslaget under tisdagskvällen.

”En aktiv supporter”

Som ny ordförande föreslås konsulten Eric Ljunggren. Han har tidigare varit chefredaktör och vice vd på Metro och har även varit chef för DN:s Stockholmsredaktion.

”Eric har ett stort AIK-hjärta, är en aktiv supporter och har tidigare varit med och etablerat Metro i många olika städer internationellt under tidningens storhetstid då den expanderade och blev världens mest lästa tidning. Eric är bra på att leda och utveckla team, är en god talesperson men också stark inom affärsutveckling”, skriver Simon Strand i förslaget.

Två namn redan invalda

I förslaget föreslås även följande åtta personer ta plats i styrelsen: Anders Appell, Joen Averstad, Marianne Bogle, Oscar Chröisty, Patrick Englund, Robert Falck, Helena Roxtorp och Jonas Svanberg. Anders Appell och Patrick Englund är redan invalda på mandat som löper över 2018 och föreslås få sitta kvar för att kunna föra vidare kunskap och erfarenhet.

”Ett stort valdeltagande och en aktiv debatt är viktig för att föreningsdemokratin ska utvecklas och bevara sitt existensberättigande. Jag är glad om vi AIK-medlemmar kan bidra till det på måndagens årsmöte. Oavsett vad ens personliga uppfattning kring alternativen är vill jag tro att detta initiativ bidrar till att involvera och engagera fler”, säger Simon Strand i en skriftlig kommentar till Sportbladet.

Noterbart i det nya förslaget är att Marianne Bogle och Helena Roxtorp även föreslagits som nya ledamöter av AIK Fotbolls valberedning.

När valberedningen i förra veckan presenterade sitt förslag till ny styrelse föreslogs ordförande Per Bystedt väljas om på ett år.

ARTIKELN HANDLAR OM