Bortröstade ordföranden kvar i AIK Fotboll AB

Uppdaterad 2018-03-22 | Publicerad 2018-03-15

Per Bystedt blev bortröstad från posten som ordförande i AIK Fotbollförening under uppmärksammade former.

Men när aktiebolaget AIK Fotboll AB höll årsstämma valdes Per Bystedt och stora delar av hans tidigare FF-styrelse om.

Det har varit turbulenta dagar i AIK.

Under måndagen byttes stora delar av fotbollföreningens huvudstyrelse ut efter att drygt 900 personer tagit sig till årsmötet och slutligen valt Eric Ljunggren till ny ordförande.

– Jag har varit verksam länge men det senaste året i AIK FF tar priset. Det har varit en extremt komplicerad arbetssituation. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är skitsvårt. Så oavsett vem som blir vald och ska göra jobbet det kommande året, är det en sjuhelsikes utmaning. Jag beklagar mig inte, jag bara konstaterar fakta, sa Bystedt då.

Men Bystedt och stora delar av hans tidigare styrelse kommer fortsatt ha ett stort inflytande i AIK. I går valdes nämligen Bystedt om till ordförande för AIK Fotboll AB, det dotterbolag till AIK Fotbollförening som sköter hela elitverksamheten och som har ansvar för tillsättande av VD i klubben.

”Bolagsstämman följde därmed det gällande ägardirektiv medlemmarna i AIK FF antog på årsmötet 2016. Givet situationen var alla överens om att det bästa för AIK Fotboll är att följa ägardirektivet och gällande bolagskod”, skriver klubben om valet på sin hemsida.

Simon Strand, som låg bakom det nya styrelsealternativ som vann omröstningen i AIK Fotbollförening skriver så här om valet till aktiebolagsstyrelsen på Twitter.

Per Bystedt.

”Kompromiss träffades”

”Ang. kvällens bolagstämma i AFAB. Två dagar emellan FF-årsmöte och AB-stämma samt en dag till elitlicensen ska lämnas in, i kombination med ägardirektiv med tolkningsutrymme, anledning till att kompromiss träffades"

"Att skydda sporten förstås prio 1 för FF-styrelsen. Överenskommelse träffades om att komma till beslut nu och sedan fortsätta samtal/förhandlingar under mindre pressade omständigheter. Snabba processer är bra, men så ibland även tålamod"

Hela styrelsen ser ut så här:

Per Bystedt (ordförande), Faje Gani, Christian Snäcke, Patrick Englund, Anders Appell, Marianne Bogle, Helena Roxtorp samt nyvalde ordföranden i föreningen Eric Ljunggren.