Kör över spelarna

FOTBOLL

Önskemål om nytt spelsystem går inte hem hos kaptenerna

Foto: polsk riksdag? ”Spelarna är fångna i sig själva. De vill kanske se ändringar som passar dem själva så bra som möjligt. Börjar vi prata med allt och alla så blir det polsk riksdag”, säger Roland Andersson.

GÖTEBORG. Förbundskaptenerna kör över sina spelare.

Trots önskemål om nytt spelsystem ligger det gamla fast.

– Spelarna är fångna i sig själva, säger Roland Andersson.

Lars Lagerbäck och Roland Andersson har efter EM varit i kontakt med i princip samtliga spelare som var med i Schweiz/Österrike. Ett flertal har framfört en önskan om att gå över till ett 4-2-3-1-system i stället för det vanliga 4-4-2. Även i media har sådana röster höjts.

Men förbundskaptenerna anser inte att det behövs. Det klargjorde Lars Lagerbäck när truppen till träningslandskampen mot Frankrike på Ullevi i nästa vecka presenterades.

– Att spela med färre än två forwards är jag mycket tveksam till. Det ska vara något väldigt exeptionellt i så fall, säger Lagerbäck.

”Färre än två forwards” säger du. Fler än två då?

– Det skulle kunna vara en möjlighet. Jag känner inte för att spela med en forward, då måste du ha ett klart bättre passningsspel än motståndaren för att kunna flytta upp laget. Där är vi inte riktigt ännu. Däremot vill jag inte låsa mig vid att aldrig spela med tre forwards, även om jag inte tror det är aktuellt just nu.

Risk för polsk riksdag

Enligt assisterande förbundskaptenen Roland Andersson ser spelarna mest till sig själva när det kommer till den här typen av diskussioner.

– Vi har pratat med i stort sett alla. Det är ingen som är intresserad av att ändra på de grundläggande, ganska framgångs-

rika, spelprinciperna. Sedan finns det uppfattningar bland spelarna att de vill spela på ett annorlunda sätt siffermässigt. Men spelarna är fångna i sig själva. De vill kanske se ändringar som passar dem själva så bra som möjligt. Börjar vi prata med allt och alla så blir det polsk riksdag, menar Andersson.

Vissa justeringar av den svenska taktiken kommer det ändå att bli, framför allt när Sverige ställs mot motstånd av världsklass. Det handlar om att hålla backlinjen högre för att avlasta mittfältet, samt att forwards inte ska behöva lägga all energi på försvarsspelet.

– Vi har tittat på hur vi kan förändra vissa delar i arbetsuppgiften så att vi fördelar belastningen för att orka mer. Framför allt när vi möter riktigt bra lag som Spanien och Ryssland. Det handlar om att fördela arbetsuppgiften på hela laget.

– Mot bättre lag har ena forwarden och mittfältsspelarna fått det tuffaste jobbet. Det kan handla om att få försvarsspelare att kliva fram tidigare, men också om vilka utgångspositioner vi ska ha när vi går till anfall, fortsätter Lars Lagerbäck.

Albanien 6:e september

Lars Lagerbäcks vision är att utveckla det svenska passningsspelet och göra Sverige till ett bollförande lag även mot riktigt bra motstånd. Arbetet började under EM-lägret då antalet tillslag begränsades under samtliga spelövningar.

– Jag skulle inte ha något emot om vi kunde utveckla vårt passningspel i Spaniens riktning. Men vi har kanske inte riktigt samma egenskaper som de spanska spelarna, konstaterar Lagerbäck.

VM-kvalet börjar den 6 september borta mot Albanien.

Om målsättningen råder ingen tvekan, att nå VM i Sydafrika 2010.

ARTIKELN HANDLAR OM