– Jag är yr och mår illa

avSusanne Nylén, Christoffer Svensson

FOTBOLL

Edlund sänktes av armbåge – fruktade att karriären var slut

1 av 2 | Foto: Jytte Nielsen
Sportbladet träffade Madelaine Edlund när hon lämnade sjukhuset i natt.

BARNET. Fortfarande yr och illamående stapplar Madelaine Edlund ut från sjukhuset.

För Sportbladet berättar Umeås landslagsanfallare om hjärnskakningen och skräckminuterna liggande på fotbollsplanen.

– Jag minns inte mycket mer än att jag fick en armbåge i tinningen, säger hon.

Under femton minuter befarade hon det värsta.

Madelaine Edlund, 22, landade på nacken efter att hon fick Arsenals målvakt Emma Byrnes armbåge i tinningen när hon gick upp i en duell.

Hon tror att målvakten kan ha varit irriterad på henne sedan tidigare.

– Jag fick en armbåge i huvudet men minns inte hur det gick till. Jag såg ingenting och det nästa jag minns är att jag ligger på gräset. Jag hann inte tänka så mycket mer än att det gjorde väldigt ont i huvudet.

Ingen märkte först hur Umeås anfallare blev liggande blickstilla på planen i kvartsfinalen i Women’s Cup.

Såg bara henne ligga

Spelet fortsatte och det var först när Umeå fick ett inkast som domaren stoppade matchen.

Lagkamraten Hanna Ljungberg uppfattade aldrig smällen, utan såg bara hur Edlund låg stilla på planen.

– Jag ser bara att hon ligger ner. Jag var framme och pratade med henne. Man vill bara försäkra sig att allt är bra, säger Ljungberg och fortsätter:

– Det är klart att det inte är kul när folk gör sig illa, men samtidigt måste man skjuta det åt sidan och fokusera på matchen. Det gäller att inte tänka så mycket på det.

Madelaine Edlund hade ont i nacken, vågade inte ens röra sig och befarade det värsta – att fotbollskarriären var över.

Edlunds huvud stadgades upp med nackskydd, hela hennes kropp fixerades vid en plastbår och en syrgasmask placerades över hennes huvud. Efter femton minuters undersökning på planen fördes hon ilfart med ambulans till sjukhuset.

Still länge

– Det är en hjärnskakning tror jag de sa här på sjukhuset. Jag vet inte när jag kan får spela igen men hoppas det blir snart, säger hon till Sportbladet utanför Barnet Hospital strax före midnatt.

Under närmare tre timmar låg hon fixerad med nackkrage på platsbritsen på akuten innan huvudet röntgades. Umeås klubbdirektör Britta Åkerlund, lagkamraten Elaine och Arsenals fysioterapeut Claire Smith fanns vid hennes sida.

– Hon kände på en gång att hon spelat färdigt. Hon vågade inte röra på nacken vilket var illavarslande så hon fick ligga fixerad tills de visste att det inte var värre än det var, säger Britta Åkerlund.

Sent i natt var Madelaine Edlund fortfarande omtumlad.

– Jag känner mig lite yr och mår illa. Det var inte så läskigt som det kanske såg ut men jag har fortfarande ont i huvudet.

Ny bedömning i dag

I dag åker hela laget hem till Umeå igen. Då ska Madelaine Edlund träffa klubbens läkare för en noggrannare undersökning som ska avgöra när hon kan vara redo för spel igen.