"De kallade mig apa”

Av: PeO Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotbollsstjärnan Kevin Amuneke anklagar Landskrona BoIS för rasism

Han var firad stjärna och målkung i Landskrona BoIS 2005.

Men när Kevin Amuneke valde att lämna klubben blev hatad av fansen – och verbalt attackerad av sina lagkamrater.

– Spelare spottade mig i ansiktet och kallade mig apa.

Foto: Utsatt för rasism i BoIS?

Kevin Amuneke, 22, är tillbaka i svensk fotboll igen. Efter utflykter till Portugal (Vitória Setúbal) och Bulgarien (CSKA Sofia) spelar han för IFK Norrköping 2008.

Han skrev i december på ett fyraårskontrakt med de nya allsvenskarna och anses vara en av de tyngsta värvningarna hittills i allsvenskan.

Men avskedet från Landskrona BoIS, efter succésäsongen 2005 (sju mål), var bittert.

Lögner och rasism

Anfallaren berättar i Norrköpings Tidningar i dag om hur han behandlades när han skulle lämna klubben.

– I Landskrona blev jag blev tvungen att handskas med rasism, lögner och problem med klubbdirektören, säger han till lokala tv-kanalen 24nt.

Han målades ut som ett stort ego och problembarn.

– Om jag ska vara ärlig och rättvis verkar det som att dom inte ville se vad som hände i klubben eftersom dom ljög och sa att jag var ett problembarn och att jag var si och så. Det fanns spelare som spottade mig i ansiktet och som kallade mig apa. Jag kan berätta vilka det var. Om de vore här nu skulle jag kunna säga det rakt upp och ner till dem, säger han till 24nt.

Landskrona: Det får stå för honom

I IFK Norrköping trupp, där det finns fler färgade spelare, har han inte märkt några tecken på rasism.

– För mig spelar det ingen roll om man är mörk eller ljus, för mig är det viktigaste att man respekterar varandra och inte kallar varandra för dumma saker eller anmärker på hudfärg. Det är helt fel att göra så. Fotboll är något fantastiskt och det hör inte hemma i ett lag att kalla någon för apa.

Lars Persson, klubbdirektör i Landskrona, bemöter påhoppet på lokaltidningen.se och hävdar att Amuneke inte utsatts för rasism.

– Det där får stå för Kevin. Jag tycker mest att det är synd om honom själv. Det är lite tråkigt att han knappt hinner sätta sin fot i Sverige innan han kommer med så här konstiga uttalanden. Han borde fokusera på fotbollen och det som han är bäst på istället, säger han till lokaltidningen.se.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.