Damlandslaget i fotboll

Så chockade Sverige storfavoriten: ’Eufori’

Av: 

Mimmi Åkerlund

FOTBOLL

Spanien hade inte släppt in ett enda mål i turneringen.

De hade inte heller tänkt förlora finalen.

Och de hade absolut ­inte räknat med att Malin Diaz­ skulle skjuta Sverige till guldet i förlängningen.

– Jag kunde inte föreställa mig det här, säger Diaz efter EM-guldet.

Efter 108 minuters spel kom det avgörande målet. EM:s skyttedrottning, Elin Rubensson, avlossade ett skott mot mål som Spaniens målvakt Dolores Gallardo styrde ut.

Returen?

Den tog Malin Diaz väl hand om.

Trots den 34-gradiga hettan i Antalya, Turkiet var Diaz iskall i sitt avslut. 18-åringen sköt Sveriges U19-lag till Europamästartiteln och gled ner på knä.

”Kommer inte ihåg...”

– Det går inte att beskriva. Jag kommer inte ihåg så mycket från målet förutom att jag tänkte: ”nu ska bollen in”. Det känns sjukt skönt, säger, Diaz.

Fram till avgörandet hade Sverige varit rejält tillbakapressat och chansen som gav målet var i stort sett den enda efter halvtidsvilan.

Spanjorskorna hade en frispark i krysset i mitten av den andra halvleken men hade annars svårt att utnyttja sitt spelinnehav mot ett kämpande svenskt försvar.

– Vi vinner på grund av lagsammanhållningen. Vårt mål var att vi skulle vinna EM-guld, men jag kunde inte föreställa mig det. Helt sjukt att vi lyckas vinna, säger Diaz som till vardags spelar i AIK.

Senast Sverige tog ett EM-guld på den här nivån var 1999 genom U 18-landslaget. Så Sveriges förbundskapten, Calle Barrling, hade all rätt att njuta av stunden.

”Känns euforiskt”

– Vi fick välja vilken låt som skulle spelas på arenan efter vinsten. Vi valde Euphoria. Det är så det känns, euforiskt. Det här betyder mycket och det visar att vi har en talangutveckling som vi kan tror på.

Malin Diaz sköt in det avgörande målet, vad säger du om henne?

– Nu vill du att jag ska säga att hon är nya Hanna Ljungberg, men det tänker jag inte göra. Vi har gjort det här tillsammans.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Damlandslaget i fotboll