”Två månader försäsong är tillräckligt...”

Av: Oskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Norrköping vill bli mer professionella och kör hårt under december med sin nya fystränare.

Men mittfältaren Astrit Ajdarevic tycker att träningen börjar alldeles för tidigt.

– Två månaders försäsong räcker, säger han.

Ajdarevic – inte helt nöjd.
Ajdarevic – inte helt nöjd.

Ett fotbollslag består av olika spelartyper som har olika träningsbehov vad det gäller det fysiska upplägget. Så resonerar Norrköping som därför anställt fystränaren Jonas Hellberg – tidigare i i IFK Göteborg – som ska se till att spelarna tränar ändamålsenligt.

– Det är enkelt egentligen. Det är 24 spelare i en trupp och spelarna har olika behov. Det är stor skillnad mot hur det funkar utomlands – det är ett område som vi måste bli bättre på. Vi är inte längre ett superettanlag och ska bli mer professionella, säger Stefan Hellberg, assisterande tränare.

Vikt-ig förstärkning

Hittills har fystränaren bara varit anställd i en vecka, men Stefan Hellberg är ändå nöjd med spelarnas form.

– Alla har hållit sin vikt på ett fantastiskt sätt över ledigheten. Och Jonas kommer att bli en rejäl förstärkning för oss.

Mittfältaren Astrit Ajdarevic har inte fått känna på fysträningen än så länge, han har fått en veckas extra semester eftersom han varit på U 21-landskamper. Men han längtar inte direkt tillbaka.

”Smarta i England”

– Försäsongen är fyra månader, det är för långt. Det är bara i Sverige det är så långt, tyvärr. Det räcker med två månader. Jag har spelat i England i fem år och om det räcker med en och en halv månad där så räcker det mycket väl med två månader i Sverige, säger Ajdarevic.

Varför är det annorlunda?

– De är smarta i England, de kör två veckor löp, två veckor fotboll och sen går du in i ligan. De dödar dig och sen är du klar liksom.

Ska man inte lägga upp det mer individuellt?

– Vissa springer kanske jävligt mycket på försäsongen men så funkar det inte på match. Vissa orkar ingenting på försäsongen men springer mest på matcherna, så det är olika för olika människor.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN