Caroline Jönsson: ”Skäms – så osmakligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Julle sparkades ut från Veberöds pojklag.

Många har reagerat på Kalla Faktas reportage.

”Jag har alltid undrat vilken klubb som kan vara så otroligt ogenomtänkt och osmaklig”, skriver landslagslegendaren Caroline Jönsson om sin gamla klubb.

TV4:s Kalla Fakta har granskat om svensk fotboll är i takt med tiden och berättar om fallet med Julle, född som flicka men som identifierar sig som pojke. Som åttaring tvingades Julle att lämna det pojklag han spelat med i Veberöds AIF i två års tid.

– Jag blev jättesårad, säger Julle.

Jönsson: ”Skäms!”

Många inom svensk fotboll har reagerat på behandlingen av barnet. En är förre landslagsmålvakten Caroline Jönsson. Hon var juniorspelare i just Veberöd och reagerar kraftigt på Sportbladet artiklar om Kalla Faktas reportage.

1 av 3 | Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl

Jag har alltid undrat vilken klubb som kan vara så otroligt ogenomtänkt och osmaklig. Om det här stämmer så är det med i sorg i hjärtat för mig”, skriver Jönsson på Twitter och fortsätter:

Veberöds AIF var en klippa för mig och ovärderliga för mig i min karriär. Vad hände? Ett skämt, gör om och gör rätt. Julle du är min idol!”.

Lindahl: ”Glad att Julle hittat en annan klubb”

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl håller med.

I Gropptorps IF var det inga problem att med öppna armar ta hand om en tjej som lirade med grabbarna från 4 års ålder till typ 12 års ålder. Detta var på 80-talet och nu har vi en landslagsmålvakt för Sverige som resultat”, skriver hon och fortsätter:

Jag identifierar mig dessutom som tjej. Hade jag identifierat mig som kille borde ju steget att acceptera mig varit än enklare. Hoppas föreningar tänker om framöver. Glad att Julle hittat en annan klubb som accepterar honom”.

Alvbåge reagerar

John Alvbåge, tidigare i IFK Göteborg och numera utlandsproffs på Cypern, är också berörd av reportaget.

Att sånt här sker i Sverige år 2018 är sjukt... Veberöd som förening lever kvar i en tid som man inte trodde fanns kvar i Sverige. Helt otroligt hur man kan behandla någon så, framförallt ett barn”, skriver han.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kallar i ett inlägg på Facebook Veberöds agerande för ett ”självmål”.

Nästan varje dag ser jag exempel på vuxna som ger sitt allt för att stötta och uppmuntra barn och elever. Men då och då kommer exempel på motsatsen, på vuxna som verkar fast beslutna att göra det svårare att vara barn. Jag blir så trött på besattheten av att leta skillnader mellan människor. Skillnader som kan förstoras, skillnader som kan segregera, exkludera. Jag blir så trött. Ett rejält självmål. Milt uttryckt”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN