Succé för Sverige i skidskyttestafetten

Herrarna knep världscupsegern i stafetten i Hochfilzen

avFrida Fagerlund

Det blev succé för de svenska skidskytteherrarna i Hochfilzen.

Efter stor dramatik säkrade Sverige världscupsegern i stafetten.

– Det är helt otroligt, jag har knappt några ord, säger Torstein Stenersen.

Foto: HEIKO BECKER / BILDBYRÅN
Ponsiluoma och Samuelsson

De svenska skidskytteherrarna har uppenbarligen fallenhet för just stafetter. I OS i Peyongchang blev det guld, och under söndagen plockade de även hem världscupsegern i Hochfilzen.

Dessutom med två ”doldisar” på andra och tredje sträckan. Varken Fredrik Lindström eller Jesper Nelin fanns att tillgå.

– Det gick jäkligt bra, bättre än vad många hade väntat sig, konstaterar Sebastian Samuelsson i SVT.

När förste åkare ut, Peppe Femling, lämnade över till Martin Ponsiluoma låg Sverige på en femteplats, 31 sekunder efter ledaren Schweiz.

Ponsiluoma gjorde en bra andrasträcka och minskade gapet rejält, och Torstein Stenersen tog över som tvåa vid växlingen. Då hade Italien tagit över ledarpositionen.

– Jag tänkte att det bara var att skjuta på, jag kände mig väldigt pigg under alla varven så det var bara att köra, säger Ponsiluoma.

”Helt otroligt”

Det blev en stenhård kamp om pallplatserna. När alla andra bommade i det stående skyttet sköt Stenersen fullt och tog därmed tillfälligt över förstaplatsen.

Stenersen som dessutom hade det tungt på sprinten dagen innan.

– Jag tänkte ”fan ska det bli samma?”, säger han.

– Men det var en ny dag i dag. Det var helt otroligt. Jag är så glad. Jag går mest runt och tänker ”hur kunde det gå så långsamt på sprinten”.

Samuelsson med bra sträcka

Sebastian Samuelsson klev ut på den sista sträckan som tvåa, endast sekunden bakom Italien. Svensken hade sannerligen is i magen och sköt fullt i liggande, samtidigt som italienaren Chenal bommade en.

Två bom från Samuelsson i det stående resulterade dock i att Norge helt plötsligt låg knappt fem sekunder bakom och flåsade i nacken.

– Det är en av de absolut största skrällarna i svenskt skidskytte om han håller detta, sa SVT:s Ola Brännholm under sändningen.

Det gjorde han. Sebastian Samuelsson avslutade starkt och gled in i mål som etta, 3,6 sekunder före Norge. Tyskland slutade trea, 28,8 sekunder efter.

– Jag hade koll på Norge haha… Eller, klart man skakade lite, men jag tänkte att jag kör det jag har och kommer han i kapp så åker jag med honom, säger Samuelsson.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM