Här är Brasiliens svar på vuvuzelan

FOTBOLL

Föregångaren skapade ramaskri och kostade människoliv

Läkarna varnade för den, Uefa förbjöd den och en 14-årig pojke förlorade livet på grund av den.

Nu har Brasilien tagit fram sitt svar på den kritiserade vuvuzelan.

Här är instrumentet som ska dränka matcherna under VM 2014.

Inför, under och efter VM i Sydafrika dominerade debatten kring vuvuzelan. Somliga älskade den – de flesta hatade den, men snacket handlade om så mycket mer än bara själva ljudet.

Staten med i samarbetet

Det gick så långt att öronläkare varnade för att gå på matcherna på grund av instrumentet, andra läkare för smittospridning och pappan till en mördad 14-åring angav vuvuzelan som motivet till att pojken mördades av familjens granne.

Under nästa VM-turnering i Brasilien kommer inte blåsinstrumentet att få någon dominerande roll. Istället har Internationella fotbollsförbundet (Fifa) nu tagit fram ett substitut till tutan.

Tillsammans med musikern Carlinhos Brown och Brasiliens idrottsdepartement har ”Caxirola” tagits fram. Det är en form av maracas som även fungerar som slaginstrument.

Ska delas ut till fansen

– Det är ett objekt som kan göra två saker: att kombinera bilden med ett ljud som ska ta oss till våra mål, säger Brasiliens president Dilma Rousseff enligt Sky News.

”Caxirola” ska nu delas ut till supportrar för att testas vid Confederations Cup i Brasilien i juni. Sedan är tanken att skallret även ska dominera ljudbilden vid VM ett år senare.