”Inte så positivt att säga men..”

FOTBOLL

Kacaniklic om superstjärnorna, Balkan-dominansen och Zlatans kritik

Mycket hopp står till Alexander Kacaniklic inför VM-kvalet mot Österrike.

Nu berättar 21-åringen om obefintliga nerver, Zlatans kritik, Balkan-dominansen och Dimitar Berbatov.

Alexander Kacaniklic låg, tillsammans med Zlatan Ibrahimovic, bakom det mesta i Sveriges VM-kvalgenrep mot Makedonien. Samarbetet med en superstjärna är dock inget nytt för ynglingen. I klubblaget Fulham kombinerar Kacaniklic med Dimitar Berbatov, känd bland annat för sitt lynniga humör.

– Fulham och landslaget är ganska likt. Båda vill spela boll, det är ganska lik laguppställning och Zlatan och ”Berba” är lite lika på vissa sätt, säger Kacaniklic.

På sättet de spelar?

– Ja, det är ganska mycket likheter om man ska vara ärlig. Sedan är väl Zlatan på en lite högre nivå. Det är kanske inte är så positivt att säga, men det är han. Men det är två hur bra spelare som helst.

Vad ser du för skillnader?

– Zlatan är mer kapten, som han är i laget också. Det är en ganska stor skillnad.

”Ingen skillnad på 150 000 och ingen”

Hur Kacaniklic uttalanden landar hos Berbatov återstår att se – men det är inte bara bulgaren som har ett starkt psyke. När det gäller matchsituationer kan få saker skrämma Kacaniklic.

– Jag blir aldrig nervös. Varför vet jag inte men jag har valt att spela fotboll så jag ser inte varför man ska vara nervös ute på planen. För mig är det inte så stor skillnad om det är 150 000 (på läktaren) eller ingen. Jag går ut på samma sätt ändå.

Har du aldrig varit nervös?

– När jag var yngre var jag det. Jag vet jag inte vad som hände men fram till 15-16 var jag nervös ganska mycket. Sedan försvann det.

Nu hoppas Erik Hamrén att 21-åringens nerver av stål ska ge framgång i den viktiga kvalmatchen mot Österrike. En match där mycket av det svenska hoppet alltså står till två spelare av de totalt 31 som varit kallade till landslagssamlingar från P16-landslaget och uppåt i år som har rötterna på Balkan.

”Zlatan har nog rätt”

Sportbladets krönikör Simon Bank behandlade ämnet i dagarna och Kacaniklic blev själv förvånad över siffran.

– Jag såg lite och 31 spelare, det är ju väldigt mycket.

Vad tror du att det beror på?

– Ingen aning. Men nere på Balkan vet jag hur många bra spelare som helst. Det är lite annorlunda hur saker och ting går till där nere livsmässigt. Där på fritiden är allt man gör att gå ut och spela fotboll. Det är lite annorlunda i Sverige.

Det är inga TV-spel där?

– Nej, inte på samma sätt. Det tror jag inte att det är så många som har.

Just lekkamraten Ibrahimovic gav också Kacaniklic beröm efter Makedonien-mötet, där mittfältaren gjorde matchens enda mål på passning från lagkaptenen.

– Det är kändes riktigt bra (att läsa berömmet). Riktigt roligt, säger Kacaniklic.

Zlatan gav samtidigt 21-åringen kritik och hävdade att mittfältaren behöver lära sig att värdera sina lägen.

– Man får lyssna på det. Han har sett så mycket och varit med om så mycket så han har nog rätt i det han säger. Sedan tar jag de beslut jag känner för ute på planen. Såklart.

ARTIKELN HANDLAR OM