Spelarna kritiska till assisterande tränaren

Publicerad 2013-07-03

”Vi tyckte att han höll för låg nivå”

LEDARTRION  Pia Sundhage med sina två assisterande förbundskaptener Birger Jacobsson och Lilie Persson. Sportbladet kan i dag avslöja att det funnits ett missnöje mot Jacobsson bland landslagsspelarna. ”Det var lite kantigt ibland”, säger Birger Jacobsson. Foto: PONTUS ORRE

Stenungsund. Sveriges assisterande förbundskapten Birger Jacobsson har under våren mött skarp kritik från sina egna spelare.

Flera har vänt sig till Pia Sundhage för att vädja om förändringar.

– Vi tyckte att han höll för låg nivå, säger en spelare.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

Om en vecka spelar Sverige EM-premiär mot Danmark. Nu framkommer uppgifter inifrån landslaget om att spelare har kritiserat sin egen ledare.

Sportbladet har pratat med flera spelare, varav två vill vara anonyma, om hur Birger Jacobsson har mottagits efter att han tillträdde som assisterande förbundskapten i januari i år.

– Han känner nog själv att han inte riktigt har spelarnas förtroende, säger en av dem.

Jacobsson är 63 år gammal och fick uppdraget utan tidigare erfarenhet av damfotboll. Han arbetade tidigare heltid som spelarutbildare för Stockholms fotbollförbund, men i och med att han tackade ja till Pia Sundhage tog han över ansvaret för Sveriges försvarsspel.

”Pia sa att hon förstår”

Hans första tunga uppdrag kom efter två månaders anställning, då han följde med till Algarve cup i Portugal.

Där instruerade han spelarna i att söka upp fler dueller, inte minst i eget straffområde, och hur ytterbackarna sedan tilläts att gå högre upp i banan.

Men flera av svenskarna var inte imponerade.

– Vi tyckte att han (Birger) höll för låg nivå. Några spelare pratade med Pia om det och hon sa att hon förstod. Pia lovade att hon skulle försöka vara med mer på försvarsövningarna, säger en spelare.

Sportbladet lät veteranen Sara Thunebro kommentera uppgifterna. Hon vill inte gå in på hur stämningen var i Algarve eller vad som har hänt efter samtalet som den anonyma spelaren refererar till, men berättar att det till en början kan vara svårt för en utomstående att ta sig in i spelargruppen.

”Blir en ingångsfas”

– Det blir alltid så när det kommer in en ny tränare. Lilie Persson (assisterande förbundskapten, ansvarig för offensiven) och Pia Sundhage har jobbat ihop förut och är kompisar. Det blir en ingångsfas för honom och nu tycker jag att han har kommit in i det jättebra, säger Sara Thunebro.

Följ ämnen i artikeln