Möte med spelarna - för att plugga politik

Landslagsspelarna informerade om politiska laddningen i samband med matchen mot Nordkorea

CHIANG MAI. Efter misslyckandet i VM 2010 spreds uppgifter om att nordkoreanska spelare sändes till kolgruvor.

Inget tyder på att dagens match kan få liknande följder, men de svenska ledarna har informerat truppen om matchens politiska laddning.

– De får information för att vara förberedda om de får frågor om det, säger Erik Hamrén.

Rykten om att nordkoreanska idrottsmän som misslyckas skickas till arbetsläger har florerat sedan 1966. De späddes på 2010 när den forne förbundskaptenen Moon Ki-Nam – från sitt nya hem i Sydkorea – uttalade sig.

– Spelare och tränare belönas med stora hus när de vinner. Men de får också sona sina förluster i kolgruvorna, sa Ki-Nam.

Uttalandet har från nordkoreanskt håll viftats bort som "sagor" och den svenske ambassadören i Pyongyang tror inte att uppgifterna stämmer.

– Det kan jag inte tänka mig, säger Karl-Olof Andersson.

Informerat truppen

Andersson tror heller inte att dagens match kan få sådana följder.

– Jag tror inte att landskampen har en sådan tyngd.

Inför dagens möte mellan Sverige och Nordkorea har Hamréns stab ändå informerat truppen om motståndarnas politiska situation.

– Vi har tagit upp det med spelarna, det försöker vi göra inför alla landskamper. De får information både muntligt och skriftligt, dels för deras egen skull, dels för att vara förberedda om de får frågor om det.

Hur ser du på uppgifterna om straffarbete efter VM 2010?

– Jag har sett vad det har stått i medierna men jag vet inte om det är sant. Vet du det? Jag har ingen koll om det fungerar så. Jag har ingen koll hur det fungerar i det landet överhuvudtaget. Då är det svårt att ha någon kommentar om det eftersom vi inte vet hur det fungerar där, säger Erik Hamrén.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN