”Flytta på matchen”

avKristoffer Bergström

FOTBOLL

Spelarnas vädjan: ”Vi är proffs – men detta är bortom det”

Mitt i sorgen ska AIK för­bereda sig på att möta ­serieledarna IFK Göteborg.

Men ledare och spelare ber om att matchen ska flyttas.

– Vi är proffs, jag vet det, men det här är bortom ­professionalism, säger målvakten Kenny Stamatopoulos.

Henok Goitom.

AIK:s plan var att träna fotboll tre dagar i rad i veckan. Sedan skulle de vila på lördag och träna lätt på ­söndag inför måndagens möte med IFK Göteborg på Friends arena i Solna.

Men schemat kastades om av Ivan Turinas bortgång. I går ville ingen ledare eller spelare ge sig ut på planen och tvivlet gror inför dagens pass

– Jag har ingen aning om hur det blir. Jag kan inte ­föreställa mig att det här händer på riktigt. I mitt inre ser jag ändå att Ivan ska komma förbi om en minut, säger Kenny Stamatopoulos.

Jag förstår om du inte har tänkt tanken, men du ska ta Ivans plats. Hur känns det?

– Jag vill inte prata om det. Det bryr jag mig inte om. Också när vi två slogs om förstaplatsen var stämningen god mellan oss. Den som inte stod hade inget horn i sidan till den andra.

”Vore bäst”

Kanadensaren ser helst att mötet med IFK Göteborg senareläggs. AIK skulle göra sig själv mer rättvisa då, tror han. Flera i klubben understryker vad målvakten säger.

– Det vore bra om man kunde flytta fram den ett par dagar. Det skulle bli bäst för oss, säger Kwame Karikari.

– Som det känns nu skulle jag vilja skjuta på matchen, säger VD:n Thomas ­Edselius.

En flytt trolig

AIK har rätt att ansöka om matchflytt. Edselius lägger därför till att hans åsikt inte är viktigast i frågan, utan att spelarna och ledarna tillsammans ska ­avgöra frågan den kommande tiden.

Om inte åsikterna svänger radikalt över helgen ­tyder deras svar till Sportbladet på att reprisen av allsvenskans guldmatch 2009 flyttas. För AIK:arna tvivlar på om de är konkurrensdugliga om ett par dagar.

– Vi måste ha ett lag mot Göteborg som är slagkraftig. Känner vi att truppen inte är redo så är vi inte redo, annars är vi det. Det räcker inte att elva av sexton är redo, säger Henok Goitom och lägger till:

– Jag har inga som helst koll på reglerna, men ­människor är förståndiga. Jag är hundraprocentigt ­säker på att förbundet och IFK Göteborg kommer ställa dig bakom vårt beslut, vad det än är.

ARTIKELN HANDLAR OM