TAKTIK-MISSEN

FOTBOLL

Tyskland: Vi sökte ytan mellan det svenska försvaret och mittfältet

1 av 2 | Foto: Miss i taktiken? Sverige hamnade på efterkälken direkt i inledningen av matchen. Tyskarna gjorde två mål på tolv minuter.

MÜNCHEN

Det var taktikkampen Sverige skulle vinna.

Det blev tysk utklassning.

- Vi sökte ytan mellan det svenska försvaret och mittfältet, säger Tysklands assisterande förbundskapten, Joachim Löw, till Sportbladet.

Miljontals tv-tittare såg hur det tyska landslaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg mot den svenska backlinjen under den första halvtimman.

Michael Ballack, Miroslav Klose och Lukas Podolski fanns ständigt spelbara.

- Jag kan inte minnas att ett tyskt landslag spelat så bra som vi gjorde under de första 30 minuterna. Spelarna gjorde precis det vi ville att de skulle göra, säger tyske förbundskaptenen Jürgen Klinsmann.

Hans assistent, den taktiskt mycket drivne, Joachim Löw utvecklar för Sportbladet:

- Vi visste var Sveriges styrkor och svagheter fanns och förberedde laget för det. Vi hade tittat på Sveriges tre VM-matcher och sett vissa brister.

Och de var?

- Mellan mittfältet och försvaret, framför backarna, finns det öppna ytor. Vi ville passa in bollen på den ytan för att antingen kunna sticka in bollen till anfallarna eller komma till skott, säger Löw.

- Vi hade väl 20-22 skott mot mål i dag? Det är väldigt bra. Dessutom var våra anfall snabba med mycket rörelse.

"Har inga chanser"

Den svenske förbundskaptenen Lars Lagerbäck delar inte de tyska tränarnas uppfattning om matchen och ytan som de tyska spelarna hittade mellan svenskt mittfält och försvar.

- De skapade en del med sina distansskott, men frånsett målen har de egentligen inga chanser i början, säger Lagerbäck.

Lagerbäck menar att hans landslag inte blev utspelat av hemmalaget:

- Hela laget är för passivt i början. Men det är tillfällighetsmål. Vi finns där och normalt får man inte utdelning och gör två mål på så kort tid på två sådana lägen, säger Lasse Lagerbäck.

Mest distansskott

Också statistiken efter matchen som visar att Tyskland hade 26-5 i skottförsök och 11-2 i skott på mål viftar den svenske förbundskaptenen undan.

- Det är mestadels distansskott som Isaksson gör bra räddningar på, säger Lagerbäck.

Svenske lagkaptenen Olof Mellberg är betydligt mer kritisk:

- Första halvtimmen täckte vi inte upp bakom varandra. Missade man sin duell så var det tysk målchans. Vi jobbade inte bra som lag defensivt första halvtimmen.

Avslöjar

Sveriges miss

Läs mer om Sveriges tunga förlust:

Michael Wagner, Robert Laul