Sören Åkeby klar för Malmö FF

FOTBOLL

”Det ska bli jätteinspirerande”

Sören Åkeby är klar som tränare för Malmö FF.

Den förre Djurgårdstränaren skrev på lördagen ett treårskontrakt med MFF.

– Det ska bli jätteinspirerande att komma till en storklubb med stora ambitioner, säger Åkeby till TT.

Åkeby skrev under kontraktet i Zagreb inför lördagskvällens VM-kvalrysare mellan Sverige och Kroatien. Han gjorde det inför Malmö FF:s sponsorer som tillsammans med klubben finns på plats i Kroatien, totalt 140 personer.

– Det är första gången vi gör på det här sättet, att sponsorerna finns med vid kontraktsskrivning, säger sportchef Hasse Borg till TT.

Mycket spekulationer

Det har under cirka en månads tid spekulerats i att Sören Åkeby skulle bli Malmös nye tränare efter Tom Prahl vars kontrakt går ut efter denna säsong. Spekulationerna tog fart sedan parterna träffats i Köpenhamn för ett möte i mitten av september. Men Malmö har hela tiden förnekat och sagt att man haft flera kandidater till jobbet.

Enligt Borg var det fram till sent på fredagskvällen inte helt klart med Åkeby, men som alltså nu skrivit ett treårskontrakt med Skåneklubben.

I onsdags blev det klart att Åkeby lämnar tränarposten i danska Århus, där han hade kontrakt till nästa sommar.

Ser likheter

Åkeby, som förde Djurgården till SM-guld 2002 och 2003, ser vissa likheter mellan klubbarna.

– Storleken är lik och den goda ledningen. Det har funnits andra alternativ men det måste kännas rätt. Det gjorde det med Malmö, en klubb med stor potential, säger Åkeby, som formellt tar över i Malmö FF vid årsskiftet men själv säger att det blir svårt att undvika att börja redan nu med videotittar och annat.

Några eventuella värvningar vill han dock inte kommentera.

– Det är alldeles för tidigt, vi ska inventera truppen och se vad som behöver göras.

Guldet ska tillbaka

Målet är dock klart: SM-guldet ska tillbaka till Skåne.

– Det ska jag inte sticka under stol med. För ett sånt här lag vore det löjligt att säga att vi skulle satsa på en tredjeplats, säger Åkeby.

Malmö FF har haft en tung säsong. Efter förra årets SM-guld var planerna stora för 2005 där guldet skulle försvaras och det andades optimism inför kvalet till Champions League. Men de avgörande kvalmötena med schweiziska FC Thun slutade i fiasko och chansen till SM-guld försvann i praktiken när MFF föll mot Djurgården på Stockholms stadion den 12 september.

Nu ska en före detta djurgårdare få Malmö FF på rätt spår igen. Sportchefen Hasse Borg låter säker på att valet är rätt.

– Vi gjort grundlig research. Han har gjort bra intryck på både ledningen och spelare. Spelarna har inte bestämt det här men har de har varit med under hela resan, säger Hasse Borg.

Lars Frank/TT Bo Harmby/TT

ARTIKELN HANDLAR OM