Borås Arena – rena rama succén

FOTBOLL

Intim, vacker och vågad

1 av 3 | Foto: ROGER LUNDSTEN
”DET HAR NÄSTAN GÅTT FÖR BRA” Fansen kommer att slippa skavsår på Borås Arena. Det kan Sportbladets Petra Thorén garantera efter att ha provsuttit en av de gula åskådarplatserna. Totalt 18 000 åskådare kommer att få plats på arenan, 10 000 sittande och resten på ståplats.

BORÅS. Den är inte färdigmålad, än mindre invigd.

Borås Arena tar ändå priset som allsvenskans fräschaste fotbollsarena.

IF Elfsborgs satsning lönar sig redan både ekonomiskt och sportsligt.

– Utan Borås Arena hade vi aldrig kunnat lösa Anders Svensson-affären, säger förre ordföranden Sture Svensson.

Man sjunker gott ner i den gula stolen. Ryggstödet sviktar lätt behagligt, sittdynan känns lagom skålformad och utsikten är kanon. Inte en pelare som stör sikten, inga löparbanor som distanserar dig från spelet.

Nere på den blivande fotbollsplanen läggs limmat gummigranulat, lagret som ska bilda den nödvändiga svikten under konstgräset.

Synen är skön för elfsborgsögon. Ett hittills smärtfritt projekt har de sista veckorna hotats av kyla och snö, men nu är vädergudarna med boråsarna.

– Annars har det nästan gått för bra. Elfsborg har tagit ansvar för att budgeten ska hålla och vi har följt upp det väldigt noga. Man har ändå alltid varit rädd för att de skulle komma något oväntat, det har det inte gjort, säger Sture Svensson.

Sture har nyligen avgått som ordförande i Elfsborg, men det är han som varit klubbens drivkraft och visionär i arenafrågan.

Fast det var ingen dröm om ett nytt fotbollsparadis som initierade byggplanerna.

Det var en straffspark rakt i ansiktet.

Satsning på kvinnor

När Elfsborg spelade i första omgången mot Legia i Uefacupen, säsongen 2001/2002, fick klubben dispens att spela på Ryavallen.

– När vi först stod inför hotet att spela på Ullevi eller Olympia var det ganska självklart att om vår målsättning var att spela i Europa måste vi kunna göra det hemma. Hade vi gått vidare hade vi inte fått dispens. Dessutom är planen på Ryavallen för smal för internationella matcher, säger Sture Svensson och fortsätter:

– Man kan också se att hur intäkterna hänger ihop med arenans betydelse. Nu är det medelålders män och deras söner som går på fotboll. Ska man få med kvinnorna krävs det mer än tre damtoaletter på arenan. En familj ska kunna gå och känna att det är säkert och finnas toaletter, kiosker och serveringar. Det ska vara lite som i Amerika att även om man inte är intresserad av fotboll ska man kunna gå till arenan och så blir man förhoppningsvis fotbollsintresserad.

Borås Arena kommer att ha alla dessa faciliteter. Och intresset är redan högt.

Tidigare sålde Elfsborg

2 300 årsabonnemang, 4 200 har redan köpt sig en sådan där skön fast stol på den nya anläggningen.

Slutnotan för bygget kommer att hamna på 117 miljoner kronor och projektet drivs av IF Elfsborg helägda dotterbolag Borås Arena AB.

– Vi byggde vår inomhushall för 15 miljoner kronor samtidigt som kommunen byggde ut hockeyhallen för 60 miljoner. Flera politiker undrade hur Elfsborg kunde bygga så billigt. Förklaringen var att vi hade en kompetent organisation, professionella byggmänniskor, plus att vi inte behövde använda regler om kommunal upphandling. Det var framförallt projektledare Bosse Johansson, som är byggare, som köpte upp detalj för detalj. Vi hade inte klarat det utan ”Bygg-Bosse”, säger Sture Svensson.

Kommunen har satsat 80 miljoner på projektet. Resten har Elfsborg och näringslivet skrapat ihop.

Kommunen hyr arenan

– Vi fick nio miljoner från Sparbankens ägarstiftelse, sedan sålde vi den ena läktaren till det kommunala bolaget IBAB och de sista tio miljonerna klarade vi genom att hyra ut logerna, säger Sture Svensson.

Elfsborg Borås Arena AB äger anläggningen, men kommunen kommer att hyra den. Då slipper Elfsborg drift och underhåll. Klubben hyr i stället tillbaka arenan för sina matcher.

– Vi vill inte äga ett dotterbolag som har lånat 90–100 miljoner och riskera Elfsborgs ekonomi. Nu garanterar kommunen bolaget. Vi har lärt oss lite av hur det gick för Örebro, vi vill inte ha en fjärrvärmefaktura som kommer... Vi vill försäkra oss att kommunen tar dem.

Enligt Sportbladet är Borås Arena en vinnare trots att den ej är invigd.

– Kul att ni tycker så, men konkurrensen är inte så hård egentligen... På allsvensk nivå är detta den första arenan som byggs sedan 60-talet. Ska svensk fotboll utvecklas måste vi ha längre säsonger med bättre arenor, säger Sture Svensson.

Arenan ”köpte” Anders

Vad betyder arenan sportsligt?

– Ska man lyckas sportsligt måste man ha en sund ekonomi och det får vi genom Borås Arena. Sedan kan laget förbereda sig bättre.

– Dessutom hade Anders Svensson-affären aldrig gått att genomföra utan Borås Arena. Människorna som ställt upp och finansierat köpet hade inte gjort det i samma utsträckning utan arenan, säger Sture Svensson.

Tidigare grenar

Tiokampen, gren 2: Arenorna

9 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I morgon bedömer vi allsvenskans juniorer. I dag: ARENORNA.

Petra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM