Psykattacken – mot Sverige

FOTBOLL

I natt startade ordkriget: "Balsom är en förrädare"

Foto: SÅGADE Många spelare i Blågult har spelat i Premier League. Ingen har lyckats, enligt de engelska tidningarna.

LONDON

Förrädare!

Så beskrivs Sveriges fysiolog Paul Balsom.

Det svenska laget är ett gäng gamla bänknötare som var för dåliga för Premier League och Lasse Lagerbäck är tråkigare än Svennis.

Engelsk press har inlett ordkriget inför matchen mot Sverige.

Varje VM-match följer samma mönster i engelsk press. Sida upp och sida ner där nyckelspelare som Steven Gerrard berättar hur bra stämningen är i truppen och att VM-guldet väntar bakom hörnet bara formen infinner sig. Sedan någon sida där motståndarna avfärdas med en förklenande rubrik.

Storbritanniens största tidning News of the World har en dag en helsida med rubriken "Förrädare - jag konspirerar mot Sven".

Det är engelsmannen Paul Balsom som avses. Han är det svenska landslagets fysiolog sedan åtta år. Om att kallas förrädare säger Paul Balsom i artikeln:

- Jag bryr mig inte längre. Flera i min familj säger samma sak. En av mina släktingar uppskattade inte mitt arbete för Sverige men vågade inte säga det till mig. Jag har inte pratat med honom sedan dess.

"Bättre på papper..."

Paul Balsom ger dock engelsmännen svar på tal.

- England är bättre på papper än på gräs. Jag kommer inte vara ledsen för Englands skull. Jag kommer överhuvudtaget inte känna någon sympati.

Mail on Sunday beskriver det svenska landslaget under rubriken "Bänknötarnas revansch".

"Nästan hälften av spelarna i den svenska truppen har spelat i Premier League och majoriteten misslyckades", skriver tidningen.

- Det är viktigt för oss att visa England att vi är bra spelare, säger Tobias Linderoth som spelade två år i Everton.

Tråkigare än Svennis

Lasse Lagerbäck får också sin släng av sleven.

"Om ni tycker att Sven är tråkig bör ni ta er en titt på Lagerbäck", skriver Observer.

En annan viktig ingrediens i engelska tidningars analys av sina motståndare är att dessa ska säga att de är livrädda för England. Det vägrar svenskarna att göra.

Sunday Times konstaterar i en genomgång av svenska laget att spelarna verkar sakna respekt för England.

Överhuvudtaget har tonläget och förväntningarna i England skruvats ned rejält efter de spelmässigt svaga insatserna mot Paraguay och Trinidad och Tobago.

Jens Kärrman