Prinsen besökte Englands träning

FOTBOLL

Såg när ”Svennis” mannar tränade straffar

Foto: Så här ska ni göra! Prins William ger Sven-Göran ”Svennis” Eriksson råd inför kommande VM-äventyr. Prinsen dök upp på engelsmännens träning i dag.

Inför ögonen på prins William tränade Sven-Göran Erikssons mannar straffar.

Det kan behövas. Sedan andra världskriget har England missat 21 straffar under ordinarie matchtid – och dessutom tre av de senaste fem.

– När man tar på sig det ansvaret så vet man att en dag så kommer man att missa. Vi är alla mänskliga, alla missar straffar, säger den senaste syndaren Frank Lampard.

Men straffmissar verkar vara vanligare i England än i andra landslag. Det är ö-rikets svaga punkt, den som är belägen elva meter från mållinjen. England har åkt ut på straffar i fyra av de sju senaste mästerskapen:

David Beckham halkade och Darius Vassell missade i EM-kvartsfinalen mot Portugal 2004.

Paul Ince bommade först och David Batty slog bort den avgörande straffen i kvartsfinalen mot Argentina i VM 1998.

Gareth Southgate sparkade bort landet ur hemma-EM 1996 efter missen i semifinalen mot Tyskland.

Chris Waddle och Stuart Pearce brände båda från elva meter i VM-semifinalen mot Västtyskland 1990.

Uselt facit

Men det är inte bara i avgörande straffsparkstävlingar som Englands spelare brukar få spagettiben, hög puls och svårt att hålla balansen. Landslaget har ett sällsynt uselt facit från straffpunkten även under ordinarie matchtid.

Räknat från andra världskriget har England bränt totalt 21 straffar – då borträknat alla missar i avgörande straffläggningar. David Beckham, Francis Lee och David Byrne är de värsta syndarna med två missar vardera.

Sett till de fem senaste straffarna har bara två gått i mål, senaste syndabocken är Frank Lampard som fick se Gabor Kiraly rädda hans straff i tisdagens landskamp mot Ungern.

– Jag sov inte så bra efter matchen när jag låg och tänkte på missen. Jag är besviken över att jag missade, men jag är ändå nöjd att missen kom i en match som inte hade så stor betydelse. Nu fick jag en påminnelse om att jag måste göra mål nästa gång – då ska jag vara mer koncentrerad, säger Lampard.

Studerade noga

Det var nog ingen slump att ”Svennis” beordrade extra straffsparksträning på torsdagen. Den svenske förbundskaptenen studerade straffarna noga under passet på Manchester Uniteds anläggning i Carrington. Både Svennis, gästande prins William och skadade Wayne Rooney kunde notera att David Beckham missade båda sina försök.

Lampard satte två av två under tävlingsmomentet, men fortsatte under Svennis åsyn att sparka från elva meter efter träningens slut.

– Jag brukar träna straffar två, tre gånger i veckan med Chelsea. Det har jag negligerat under den senaste månaden – men jag tog igen det nu.

Enligt Chelseamittfältaren är det fortfarande han som är förste straffskytt:

– Det behövs en mentalt stark person för att våga ta en straff, och jag anser att jag är en sådan person. Jag tror att jag kan göra mål på straff igen för både England och Chelsea, säger Lampard.

– Det är svårt att sätta in sig i situationen, det går inte att öva på. Men jag känner att jag varit i den situationen flera gånger och jag tycker att jag behärskar det.

Återstår att se om Lampard får försöka igen från elva meter i lördagens VM-genrep mot Jamaica.

TT