Kalmar kan slåss om guldet i höst

FOTBOLL

VÄXJÖ

Kalmar gör en skitmatch - men vinner. Spela dåligt och vinna ändå är vad som brukar skapa mästarlag.

Fast å andra sidan var det länge sen jag såg ett allsvenskt lag i så starkt behov av något sorts fotbolls-Viagra som gårdagens Öster. Impotent var bara förnamnet.

Första Smålandsderbyt i allsvenskan på 20 år.

Det kunde ha varit roligare.

Ett tag i andra halvlek var det rent parodiskt. Bollen skickades hit och dit, över sidolinjerna av oattackerade spelare, väggspel på en och en halv meter hamnade flera meter fel.

Målchanser i andra halvlek?

Glöm det.

En halvchans för Öster i tredje stopptidsminuten där det dock inte alls var så lätt att sätta dit bollen för Marco Da Silva som man först trodde.

Och så ett alldeles underbart solomål av matchens riktigt store lille lirare - Ari da Silva Ferreira.

En strålande prestation

Tre Österförsvarare kunde inte stoppa honom. Varför Da Silva inte tog ett gult kort med en så kallad professionell ojusthet begriper jag inte. Nu fick i stället Ari avancera fram till läget där han snabbt valde bort passningsalternativet till Lasse Johansson och i stället i fart lobbskruvade in ett drömmål.

En även i ett internationellt perspektiv strålande prestation som räddade hela kvällen för alla utom den majoritet på läktarna som höll på hemmalaget Öster.

Kalmar har under Nanne Bergstrand konsekvent satsat på kombinationen grymt organiserat försvarsspel kryddat med irrationell inköpt anfallsfantasi från det brasilianska överskottslagret. Ett koncept som håller bra. Med defensivspelare som Patrik Rosengren och Henrik Rydström - kanske landets två bästa spelare som aldrig varit aktuella för landslaget - har man kompromisslösa ledare i bägge de bakre linjerna.

Vinnarspelare

I går blev jag oerhört förtjust i 20-årige Viktor Elm, 192 cm lång, 87 kg tung. Hygglig, på gränsen till bra teknik, bra på att täcka boll, farlig i luften på fasta situationer - men framförallt begåvad med en inställning väldigt lik mittfältskollegan Rydströms. Det lyser jag hatar att förlora en enda jävla duell om honom. Såna spelare skapar också vinnarlag.

Kalmar kan slåss om guldet i höst. Så stark är organisationen. Så bra är de irrationella kryddorna.

Öster får hoppas på pengar

För Öster finns inget annat än att hoppas på att pengarna som nu finns i ett supportbolag räcker för att köpa kvalitet under VM-uppehållet. Det laget hittills har visat räcker inte alls för att klara kontraktet.

Lasse Jacobsson är sen 20-talet år en förespråkare för att spela

4-3-3 men materialet håller inte för det. Det blir snabbt enorma avstånd mellan mittfält och anfall och de anfallare som jagat på topp har hittills bara visat sin egen otillräcklighet.

Öster har i många år producerat talangfulla lag med små medel, man har hittat sina spelare i närområdet, men för att klara den här krisen krävs större investeringar och fingertoppskänsla.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM