Styrelsehuliganerna är det verkliga hotet

1 av 2
FOTBOLL

Följande utspelades i våras inför en allsvensk match: Hemmalagets Klubbchef står kvällen före match med klubbens ordförande och med känd agent i en hotellfoajé när en motståndarsupporter tar en bild på herrskapet. Varpå herr Klubbchef blir förbannad och utbrister: "Du ska passa dig din lilla bögjävel, annars slår jag dig på käften..."

Ehh...? Självklart ett helt oacceptabelt beteende, dessutom kriminellt. Och vem har glömt Bengt Madsens två domarattacker för några år sedan. Här har du några tydliga exempel på äkta Styrelsehuliganism. Hur många matchers avstängning Herr Klubbchef och Herr Madsen fick? Ja, vad tror du själv...

De som historiskt ”misshandlat” klubbarna mest är styrelsefolket. Det finns inga exempel på klubbar som raserats av dess medlemmar och supportrar. Däremot finns det ett antal exempel där styrelserna misskött klubbarna så att de hamnat i domstol, degraderats och även begärts i konkurs. Och exakt lika många gånger har supportrarna räddat sina älskade klubbar genom att samla in och skänka stora summor pengar.

I mitten på nittiotalet var Hammarby konkursmässigt på grund av att dåvarande styrelsen misskött sitt arbete. Då samlade Bajen Fans in hundratusentals kronor genom att bland annat anordna konserter, och räddade på så sätt klubben.

15 mkr i underskott

År 2001 var det dags igen, 15 miljoner i underskott och man tvingades nu sälja ut halva klubben till reapris. Förra året gick Hammarby Hockey i konkurs, en klubb som tagit åtta SM-guld under sin storhetstid. Återigen på grund av flagrant misskötsel från styrelsens sida.

Trots att supportrarna i Hammarby ännu en gång öppnade sina plånböcker så gick inte hockeyklubben att rädda. Så vad gjorde supportrarna då: jo, man startade om hela verksamheten från grunden och bildade Bajen Fans Hockey. I division 4.

I januari spelade man inför över 4 400 personer på Hovet. I division 4. Med ett lag som bestod av gamla lojala Hammarbyspelare och supportrar, de äldsta över 50 år gamla. Det är supportermakt.

Tänk om, tänk rätt

Så sluta fokusera på att några frustrerade killar klampar in på AIK:s presskonferens och hojtar att alla ska avgå.

Vem fördömde Lunkan när han kallade Järnkaminernas ordförande för huligan när denne demokratiskt representerade tusentals irriterade Djurgårdare och påpekade för Djurgårdens ledning att de misskötte sitt uppdrag så pass att klubben gick back med över 22 miljoner och att majoriteten av de anställda mådde så dåligt att de funderade på att säga upp sig.

Granska istället de maktfullkomliga cigarrklubbsnissarna i klubbarnas styrelser som pissar på supportrarna och som tror att det är de som äger klubbarna. Klubbarna har blivit hobbyprojekt för styrelsehuliganer med storhetsvansinne. Där ligger svensk fotbolls problem.

Frank Ågren

Ordförande i Supporterunionen SFSU och Hammarbyare

ARTIKELN HANDLAR OM