Gör plats för Wernbloom

FOTBOLL

Laul: Han har egenskaper som A-landslaget är i akut behov av

Foto: Behöver ungt blod Sveriges A-landslag skulle må bra av att få några tillskott från U21-truppen tycker Robert Laul – och får för en gångs skull medhåll av hela replik-panelen med Alfelt, Wegerup och Hysén.

Hur många granithårda innermittfältsblock med vinnarvilja utöver det vanliga som samtidigt hanterar ett passningsspel i högt tempo har vi haft i landslaget sedan Stefan Schwarz, Johan Mjälllby och Tobias Linderoth?

Just det – noll.

Därför bör Pontus Wernbloom ha en given plats i A-landslaget till hösten.

Det unga landslaget kom, sågs och segrade.

De räckte inte hela vägen och diskussionen om vilka som borde ta klivet upp i det riktiga landslaget klingade av ungefär samtidigt som strafförlusten mot England.

Så är det i Sverige, den seriösa fotbollsdebatten tystnar när strålkastarna på mästerskapsarenorna släcks. Det är ett svaghetstecken både för svensk fotboll och de medier som påstår sig ta fotbollen på allvar.

VM-kvalet mot Ungern ligger två månader bort. Dessförinnan spelar Sverige en träningslandskamp mot Finland. I den truppen kommer vi säkert att se en och annan U21-spelare – förutom givna Marcus Berg och Rasmus Elm kanske även Rasmus Bengtsson och Emir Bajrami.

Men blir det så många fler?

Jag hoppas det.

Utvecklingen är enastående

Jag har ägnat dagarna efter U21-EM åt reflektion och analys. Om man tittar på vad som saknas i A-landslaget och vad som fanns i U21 kommer jag fram till ett namn som är mer givet än alla andra – Pontus Wernbloom.

Wernblooms utveckling är enastående. På två år har han gått från en spelare som på sin höjd kunde bli anfallare i ett danskt mittenlag till ett logiskt mittfältsköp av holländska ligamästarna AZ Alkmaar. Wernbloom ska spela Champions League till hösten, då ska han också ingå i ett svenskt A-landslag.

Under U21-EM såg jag honom inte komma i tidsnöd en enda gång trots svår position på ett numerärt underlägset centralt mittfält. Jämför det med Kim Källström som hamnade i tidsnöd mot Malta.

Wernbloom är inte bara underskattad med fötterna, han har en spelförståelse som nästan ingen nämner men som jag hoppas att förbundskaptenerna noterat. Och om de inte gjort det rekommenderar jag Sveriges U21-träningslandskamp mot Italien från februari i år och den entouchgenomskärare i steget Wernbloom slår till Ola Toivonen i 63:e minuten. Det är världsklass.

En glädjespridare

23-åringen från Kungälv har fler egenskaper ett svenskt landslag är i akut behov av. Vi snackar om en glädjespridare och en ledargestalt med en vinnarinställning utöver det vanliga som sammantaget borde kunna bära svensk fotbolls fana i många år framöver. Pontus Wernbloom kan bli spelaren Blågult letat efter sedan Stefan Schwarz och Johan Mjällby, vars kostym Tobias Linderoth bara delvis kunde fylla.

Eftersom Lars Lagerbäcks linje är att åldern endast saknar betydelse uppåt kommer det att dröja innan Wernbloom får sin seriösa chans. Det är ingen katastrof, det hänger inte på Wernbloom om Sverige når VM i Sydafrika 2010 eller inte. Men han har gjort sig förtjänt av en plats i truppen, ja kanske till och med i startelvan, så varför vänta?

Jag vet att många retar sig på den ur-göteborgska dialekten, de kaxiga uttalandena och det breda garvet, men var inte oroliga, Pontus är lätt att lära sig älska. En vacker dag kommer ni också att göra det ...