Hammarby hällde isvatten över hetaste derbyelden i modern tid

UPPSALA. Per Bohmans fem punkter från Sirius-Hammarby på Studenternas IP.

1. Sirius hade havererat...

Det krävdes vare sig detektiv eller blodhund för att spåra upp stackars Sirius stora svaghet den här säsongen. Det är förstås försvarsspelet som havererat: med 49 insläppa mål på 20 matcher var Sirius inför kvällens match överlägset sämst i serien. Om de befann sig i en uppåtgående trend? Inte direkt: tolv baklängesmål på de tre senaste matcherna betydde att problemen var värre än någonsin. Därför var det högst väntat att Sirius siktade in sig på att stoppa blodflödet när Hammarby – allsvenskans mest målglada lag – kom på besök.

2. ...men skärpte sig mot Bajen

För det var ett tätt och försvarsorienterat 4-4-2 som Kim Bergstrand skickade ut på Studenternas. Sirius var aggressivt laglojala i pressen men orkade hela tiden ändå vara vårdade och finurliga med bollen. Försvararen Jesper Arvidsson säkrade upp som bollklok yttermittfältare och tunga flygvapnet Philip Haglund skickades upp som en slags defensiv anfallare. Två hjälpgummar som kan det mesta – men som vi vet också besitter unika spetsegenskaper. Det visade sig efter drygt 15 minuter. Arvidsson måttade in en perfekt inläggsfrispark och rutinerade Haglund – som aldrig varit välvårdad i straffområdet – slet ner Simon Sandberg och forcerade in 1-0 till Sirius.

3. Varför så desperata, Bajen?

Hammarby var en besvikelse i inledningen. Jag kan inte minnas ett så slarvigt Bajen som under den första halvleken mot Sirius. Alla tappade, passade fel eller snubblade med bollen. När till och med Serge-Junior Martinsson Ngouali – normalt sett säkrare än ett högriskfängelse - slarvade med bollen (!) så vet man att något inte står rätt till.
Känslan var att det fanns en slags överilad desperation över Bajens spel alldeles för tidigt in matchen. Det saknades tålamod. Hammarby ville kvittera nu, nu, nu! Björn Paulsen älgade upp i offensivt straffområde ett par gånger för att jaga en kvittering – och då hade det inte ens gått tjugo minuter av matchen.
Det gav kraftpaketet Moses Ogbu chansen att riva sönder hål i Hammarbys desorganiserade defensiv med tajmade djupledslöpningar och ett robust targetspel. Nigerianen är dessvärre lika ineffektiv som han är briljant och verkar immun mot att omfamna den enkla lösningen på fotbollsplanen.

4. Sirius klarade av Bajens bombardemang

Det här påminde om när Sirius – lite från ingenstans – avfärdade ett guldjagande Djurgården senhösten 2017. Sedan det allsvenska avancemanget har Sirius oftast fått beröm sitt kontinentalt osande kortpassningsspel, men jag gillar de blåsvarta som mest när de kombinerar en disciplinerad kollektivism med kyla i passningsspelet.
Men de fick det svettigt under den andra halvleken mot Hammarby. Bajen pressade högre och hårdare, hade mer tålamod med bollen och tvingade hemmalaget att slita sig trötta i det defensiva positionsspelet.

När sedan Stefan Billborn bytte ut för dagen svaga Jiloan Hamad och Muamer Tankovic fick Bajen en rakare, starkare offensiv. Den dumdristiga desperationen från första halvleken blev en rimlig sådan mot slutet. Nikola Djurdjic, som äntligen koncentrerade sig på fotbollen i stället för metaspelet, sög in en boll och släppte den i djupled mot rivige landsmannen Vladimir Rodic som glidtacklade in kvitteringen.

Sedan inleddes ett bombardemang av den högre skolan. Svendsen dunkade, Junior testade och Paulsen både bombade och bommade – men ett tappert Sirius höll tätt resten av matchen.

5. Bajen hällde isvatten över hetaste derbyelden i modern tid

Det är inte många derbyn som – på förhand – kan jämföras med den kommande begivenheten.
Huvudstadsderbyna i slutet av 90-talet och början av 00-talet när samtliga Stockholmslag ofta var trovärdiga titelkandidater. IFK Göteborg mot Örgryte 2002 när Afonso Alves förnedrade Blåvitt inför 42 000 åskådare på Nya Ullevi. Malmö FF mot Helsingborg när 2010 års då dunderdominanter gjorde upp i en elektrisk höstmatch på Stadion.
Det var enorma, klassiska matcher. Allt tyder på att söndagens derby mellan AIK och Hammarby blir lika episkt. Knappt 50 000 biljetter kommer säljas till matchen vilket gör det till den överlägset hetaste publikmatchen i modern tid.

Trist då för Bajen att krysset mot Sirius var som att hiva en hink isvatten över derbyelden. Hammarbys guldchans att överta serieledningen har förvandlats till en måstematch. Men askan är som bekant den bästa jorden och nu är det upp till bevis för Hammarby mot AIK.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

avPer Bohman

ARTIKELN HANDLAR OM