Sportbladet granskar allsvenskan

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Tio lag slåss om guldet - Helsingborg är hetast

1. IFK Göteborg

Förutsättningar: Blåvitt har goda chanser att vara med i guldstriden, trots den sviktande formen (två raka förluster). IFK har ett rakt, enkelt och oftast effektivt anfallsspel och en tät defensiv.

Skador: Långtidsskador på Håkan Mild (rygg) och Mikael Nilsson (nacke/ögon).

Kommentar: Milds skada är ett avbräck, specillt nu när IFK är i en formsvacka. För att kunna vara med in i slutspurten krävs att succén fortsätter för nyförvärvet Martin Ericsson, att Gustaf Andersson gör mål och Bengt Andersson inte släpper in för enkla mål.

2. Helsingborg

Förutsättningar: Klar guldfavorit. Har den bredaste truppen i allsvenskan och gjorde dessutom i går klart med nye brassen Rogerio för resten av säsongen.

Skador: Inga.

Kommentar: Brassen Alvaro Santos har bara gjort två mål trots mängder av chanser. På bänken finns Rade Prica. Jozo Matovac är i kanonform och håller ihop försvaret med Jesper Jansson. Helsingborg har spelat bra under våren – ändå känns det som om det finns betydligt mer att ta ut av det här laget. Får de ut mer så rycker Helsingborg ifrån i toppen.

3. Örgryte

Förutsättningar: Tja, Örgryte hänger med bland topplagen i allsvenskan trots att de stundtals spelat med sitt B-lag på grund av alla skador och sjukdomar. Vad händer med laget när det är ordinarie...?

Skador: Martin Ulander (benbrott), Patrik Fredholm (korsband), Robert Bengtsson-Bärkrot.

Kommentar: Nyckelspelarna är rutinerade målvakten Dick Last, spelmotorn Magnus Källander och vasse anfallaren Christian Hemberg. Gör alla tre en kanonsäsong kan Örgryte skrälla och hänga med länge i den allsvenska guldstriden.

4. Halmstad

Förutsättningar: Efter en tung vår med blandad spelkvalité och resultat börjar, som Tom Prahl sa i går, ”maskinen komma igång”. Nyckeln heter till stor del Stefan Selakovic.

Skador: Roger Nordstrand (lår), Per Johansson (lår), Daniel Karlsson (knä).

Kommentar: Det är samma visa igen. Inte många tror på ett HBK som inlett svagt. Ändå smyger de med. Det passar HBK perfekt. Ett orosmoln: Champions League. Lottningen ser bra ut och Halmstad kan faktiskt ta sig vidare till gruppspelet. Då blir det för mycket och allsvenskan blir lidande.

5. Hammarby

Förutsättningar: Var står Söders stolthet egentligen? Det är svårt att få grepp om var Bajen hör hemma i tabellen. Det kan bli både fågel, fisk eller mittemellan. Det lutar åt nedre halvan.

Skador: Roger Sandberg (rygg).

Kommentar: Allt talar för att Bajen i n t e är med i guldstriden i höst. För det krävs att Lasse Eriksson är bättre än någonsin, Kennedy åter blir proffsaktuell och Andreas Hermansson vinner skytteligan...?

6. Djurgården

Förutsättningar: Tillsammans med Örgryte och Elfsborg allsvenskans gladlag. Efter en tveksam start av allsvenskan har Djurgården fått fart på målskyttet och ordning på försvaret. Har både rutin och ungdomlig entusiasm i truppen.

Skador: Stefan Bergtoft (knä).

Kommentar: Djurgården har förutsättningar att bli årets Elfsborg. Alltså överraska med sin positiva fotboll när de allsvenska motståndarna ännu inte fått grepp om Stefan Rehn med flera. Andreas Isaksson nyckelspelare mellan stolparna.

7. Elfsborg

Förutsättningar: Med Anders Svensson kvar i Borås hade de varit oerhört mycket bättre. Nu väntar en stor utmaning för Elfsborg. Hur ska de klara sig utan den självklare ledaren på planen?

Skador: Joakim Alexandersson (magmuskeln) , Martin Strömberg (magmuskeln) , Joakim Karlsson (baksida lår).

Kommentar: Fredrik Berglund kan göra mål även utan Svenssons passningar. Men det krävs att han försvarar skytteligatiteln för att laget ska orka hänga med i toppen och att den unga backlinje storspelar framför blivande landslagsmålvakten Johan Wiland.

8. Malmö FF

Förutsättningar: Med Zlatan Ibrahimovic fanns det oväntade i Malmös spel. Nu får de klara sig med ett mer typiskt lagbygge. Det ger nytt kontrakt med råge, men det räcker inte till för att vara bland de allra bästa. Men en värvning av Örebros skyttekung Niklas Skoog kan bli ett lyft.

Skador: Fredrik Andersson (korsband).

Kommentar: Årets upplaga av Malmö FF hittills är antingen eller. Vinst eller förlust. Kan tränaren Michael Andersson skärpa till disciplinen kan skåningarna börja plocka enklare poäng i stället för att förlora.

9. AIK

Förutsättningar: AIK är årets gåta så här långt i allsvenskan. Kanske har nye tränaren för säsongen Olle Nordin hittat rätt med senaste laguppställningen med Andreas Andersson som yttermittfältare? Märkligt, men AIK är en dark horse i den allsvenska guldjakten...

Skador: Andreas Alm (ljumske), Karl Korneliusson (pekfinger)

Kommentar: Ska med den namnkunniga truppen vara topp-3 framåt höstkanten. Mycket talar för det. Allt annat är ett fiasko. Det mesta kan bara bli bättre hos AIK.

10.Örebro

Förutsättningar: ÖSK är tillsammans med Djurgården allsvenskans formstarkaste lag. Nära överraskande tre poäng borta mot Helsingborg. Ordinärt allsvenskt lag med tre offensiva krafter som lyfter laget: Skoog, Maruti och Paulsson.

Skador: Lars Zetterlund (rygg), Per Andersson (knä), Johan Wahlqvist (knä).

Kommentar: Mycket tyder på att Örebro förlorar Niklas Skoog till Malmö FF. Den förlusten betyder mer för ÖSK än tappen av Zlatan, Anders Svensson och Mild för de andra. Utan Skoog är Örebros chans till SM-guldmycket små.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN