”Guardiolismo har förstört många italienska försvarare”

1 av 2 | Foto: OLI SCARFF / AFP
FOTBOLL

Pep Guardiola har vunnit Champions League två gånger, ligatitlar i både Spanien och Tyskland och gör nu succé i Manchester City.

Men vissa är inte positiva till katalanens gärning.

– Nu vill alla jobba med speluppbyggnad, men ingen vet hur man ska markera, säger Juventusförsvararen Giorgio Chiellini.

Hans meritlista är längre än de flesta. I Barcelona - med Lionel Messi, Xavi och Andrés Iniesta - vann Pep Guardiola tre raka ligatitlar, två Champions League-pokaler och några cuptitlar därtill. Därifrån flyttade han vidare till Bayern München, vann tre av tre Bundesliga-titlar även där, för att nu representera det Manchester City som har inlett årets Premier League-säsong rekordstarkt.

Dessa framgångar har Guardiola nått genom en uttalad filosofi, med mycket bollinnehav, fokus på passningstrianglar ända nerifrån målvakt samt en hög press. Ofta kallas den för tiki-taka.

Många spelare är det som hyllat stilen och när Guardiola värvar spelare till sina lag bedyrar de allt som oftast om hur Guardiola kommer att utveckla deras spel.

Men det kanske de inte borde. Åtminstone inte enligt Giorigo Chiellini.

”Inte vår filosofi”

Inför Italiens VM-playoff mot Sverige får Juventus-mittbacken nämligen frågan om vad den försvagade generationen försvarare som kommer fram i Italien beror på och menar att Guardiolas-spelstil har påverkat utvecklingen negativt.

– På grund av ”Guardiolismo”. Ja, ”Guardiolismo” har förstört många italienska försvarare. Nu vill alla jobba med speluppbyggnad, men ingen vet hur man ska markera, säger Chiellini till Gazzetta dello Sport.

– Det är synd, eftersom vissa drag har gjort så att vår fotboll har excellerat. Vi har aldrig haft den spanska tiki-takan, det är helt enkelt inte vår filosofi. Numera letar alla efter anfallstalanger, men några riktiga försvarare skulle också vara väldigt uppskattat.

”Måste återupptäcka vår tradition”

Men Chiellini ser trots det inte total dyster över det italienska försvarsarvet. Enligt 33-åringen tillhör spelare som Daniele Rugani, Mattia Caldara och Alessio Romagnoli alla Italiens framtid.

– Du måste ha den där hälsosamma strävan efter att söka kontakt, att känna på motståndaren. Rugani, Caldara och Romagnoli är, enligt mig, försvarare som växer snabbt, säger han och avslutar:

– Så på långsikt tror jag att vi klarar oss bra. Men vi måste återupptäcka vår tradition, hitta tillbaka till att producera riktiga försvarare i stor skala.

Skytteligatoppen i Champions League 00:12
ARTIKELN HANDLAR OM