Här kör de i väg – med Zlatans staty

”Var en minst sagt märklig syn”

Bo Digert, 73, fångade färden på bild.
Bo Digert, 73, fångade färden på bild.

Här körs Zlatan-statyn i väg från ateljén.

Bo Digert, 73, fångade skapelsen på bild när den fraktades från Saltsjöbaden in mot Stockholm.

– Det såg ju ganska roligt ut när statyn kom åkandes på motorvägen, säger han.

När Zlatan Ibrahimovic tog emot sin elfte Guldboll på Fotbollsgalan förra året avslöjades samtidigt att landslagets meste målgörare genom tiderna ska få en egen staty av Svenska Fotbollförbundet.

– Ofta får man en staty när man går bort, men jag får en staty och jag är fortfarande vid liv. Det känns otroligt stort. Jag kommer att gå bort en dag, men statyn kommer att vara där för evigt, om inte någon snor med sig den. Men det kommer att vara svårt eftersom den är fyra gånger så stor som jag, eller i alla fall mycket större, sa Ibrahimovic till Sportbladet.

Det är skulptören Peter Linde som har snickrat ihop den 2,7 meter höga bronsstatyn i sin ateljé i Saltsjöbaden – och nu är den färdig.

”Märklig syn”

På tisdagen gjorde 73-årige Bo Digert den något udda upptäckten mitt ute på Saltsjöbadsleden.

– Jag bor i Saltsjöbaden, i närheten av konstnären som gjort statyn, och när jag var ute och åkte med bilen tidigare i dag såg jag Zlatan-statyn på ett lastbilsflak. Och det såg ju ganska roligt ut när den kom åkandes på motorvägen. En minst sagt märklig syn, säger Bo Digert.

Den såg något malplacerad ut där?

– Ja, verkligen. Man trodde väl att den skulle vara avtäckt i någon slags container, eller åtminstone med något slags skynke över sig – men icke. Den bara låg där på släpet…

”Ingen prognos”

När Sportbladet når SvFF:s presschef Niklas Bodell bekräftar han att statyn är färdig.

– Det stämmer, statyn är färdiggjuten i sin fulla bronsprakt och i dag transporterades den till sin vinterförvaring där den kommer att stå så länge, säger Bodell.

Det är alltså inte spikat exakt var och när statyn ska resas.

– Vi har ingen exakt prognos i nuläget. Det är ju en flera ton tung staty som ska resas så vi har några frågor kvar att reda ut innan vi kan bestämma oss för ett datum, säger Niklas Bodell.

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.