AVSLÖJAR: Förslaget – avstängningar först efter fyra varningar

Av: Michael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk elitfotboll är på väg att ändra fler regler inför den kommande coronasäsongen.

Klubbarna ska ta ställning om spelare ska bli avstängda först efter fyra varningar i stället för efter tre som tidigare.

– Det borde ha varit ändrat sedan länge, säger Simon Strand, Elfsborg, allsvenskans mest varnade 2019.

De närmaste dagarna är intensiva för de svenska elitklubbarna i fotboll inför herrarnas rivstart av säsongen på söndag 14 juli.

Flera möten hålls för att gå igenom vad som ska gälla under detta speciella spelår.

Redan är det beslutat om att tillåta fem byten i matcherna.

AIK och Blåvitt positiva

Nu har även elitklubbarna via intresseorganisationen Föreningen Svensk Elitfotboll, SEF, fått ta ställning till att ändra regeln för när en spelare ska bli avstängd, erfar Sportbladet.

Tre varningar har lett till avstängning. Nu är förslaget att ändra det till att spelare blir avstängda först efter fyra varningar.

– Vi är öppna för det förslaget, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström. Jag tycker att varningssystemet som helhet behöver ses över. Det är stor skillnad mellan att få en varning för att man går av planen för långsamt eller en farlig tackning som riskerar att skada en spelare.

Kennet Andersson, sportchef, IFK Göteborg:

– Det är ingen jättestor skillnad mellan avstängning efter tre eller fyra varningar. Men för oss som har en lite tunnare trupp kan det vara en bra ändring.

Bland de allra mest glada åt den föreslagna ändringen finns Simon Strand, Elfsborg, som 2019 ”vann” varningsligan med sina 12 gula kort.

Simon Strand.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Simon Strand.

Strand jublar

– Härligt! Den ändringen borde gjorts sedan länge. Det är tråkigt när spelare blir avstängda så ofta. Det kan gå väldigt snabbt att få ihop tre varningar.

Kommer du fortsätta att spela lika tufft om ändringen genomförs?

– Det är min spelstil, men jag ska fokusera på att göra fler poäng än dra på mig många varningar, säger Elfsborgsförsvararen. I fjol hamnade jag på fel fot hos domarna.

Fick du böter internt varje gång du var avstängd?

– Nej, som tur är har vi inte det systemet i Elfsborg. Med permittering och lönesänkningar hade jag ju knappt haft några pengar kvar i så fall...

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.