Norrköping enkelt vidare i EL-kvalet

avMakoto Asahara

Det var ett jobb som skulle göras.

Och jobbet gjordes – även om det inte var med så mycket finess och övertygelse.

– I det stora hela måste vi absolut höja oss när vi möter bättre lag, säger Simon Thern efter 2–1, och 4–1 totalt, mot St Patrick’s i Europa League-kvalet.

Med en 2–0-ledning från Dublin med sig i resväskan så gick IFK Norrköping, för dagen iklädda sina gulblåa Europaställ, in till hemmamötet med St Patrick’s från Irland i förarsätet.

Spelmässigt var det också Norrköping som hade kommandot i den första halvleken – där Jordan Larsson stod för det mesta i chansväg.

Om det inte var en decimetersmarginal på fel sida om en stolprot så var det en superräddning av St Patricksmålvakten Brendan Clarke som hindrade Larsson från att skriva in sig i målprotokollet.

Fjärde gången gillt

Isak Pettersson i det andra målet ville inte vara sämre än sin irländske kollega. Med reflexer som en katt hade varit avundsjuk på stoppade 22-åringen en nära nick från att ge matchen en oväntad spänningsboost i minut 34.

– Det kom ett inlägg från högersidan och jag kände att jag inte kunde gå ut på det så föll tillbaka på linjen. Handlade bara om att reagera. Och den här gången gick det, säger målvakten om sin räddning.

Så det var bara ren reflex?

– Ja, det var det väl. Det är en reflex. Sen ligger det träning bakom att först värdera att inte gå ut och sen falla tillbaka.

”Konstigt det där”

När Jordan Larsson, på sin fjärde solklara målchans i matchen, inte kunde missa ett serverat och öppet irländskt mål i anfallet därefter så kändes det väntade Norrköpingsavancemanget ännu mer säkert.

Du hade några lägen innan det?

– Det kan man säga, haha, säger Larsson.

– Det var jätteskönt att se den trilla in till slut. konstigt det där. Ibland sätter man alla lägen ibland missar man alla lägen. Men om man inte tar sig in i straffområdet så gör man inga mål. Så även om man missar så gäller det bara att tänka på att sätta dit nästa. Så tänkte jag och till slut kom det.

Irländsk häxpipa

Att det då kändes klappat och klart syntes på den andra halvleken, där ett lojt Norrköping började bjuda på lite allt möjligt till de irländska gästerna.

– Vi blir passiva. Vi blir låga. De har mycket energi och inget att förlora och bara öser på, säger Simon Thern.

Conor Cliffords kvitteringshäxpipa, ribba-in, med dryga kvarten kvar väckte både heta känslor och viss spänning i slutkvarten.

”Lugna gatan”

En spänning som dock inbytte Kalle Holmberg, efter fint samarbete med Gudmundur Thorarinsson, tog kål på med sitt 2–1-mål i minut 85. Inte heller gjorde Ciaran Kellys röda kort strax därefter något för dramatiken.

– Då är det lugna gatan. Men i det stora hela måste vi absolut höja oss när vi möter bättre lag, säger Thern.

I nästa kvalrunda för Norrköping väntar lettiska Liepaja, som överraskande besegrade Dinamo Minsk på bortaplan med 2–1 och därmed avancerade från det dubbelmötet.

Foto: Bildbyrån
Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM