Mats Gren

Kanske är Mats Gren bara årets klantskalle

Av: 

Kristoffer Bergström

FOTBOLL

Låt oss vara positiva.

Det behöver inte vara så illa som det ser ut.

Kanske är Mats Gren bara årets största klantskalle.

Den elaka tolkningen är att Mats Gren är en samvetslös karriärist. Att han efter avskedet från IFK Göteborg har sökt en räddningsplanka och funnit ett damlag att ta sats i innan han återvänder till herrfotbollen.

Den fantasieggande tolkningen är att Al Jazira är laget i Mats Grens hjärta, att han brinner för emiratisk fotboll och när en livslång önskan att komma hem. En dröm som inte ens det makalösa jobbet att leda Kopparbergs Göteborg kan rucka på.

Den osannolika tolkningen är att någon kapat Mats Grens Linkedin eller att han slagit huvudet i en takbjälke och i sinnesförvirringen råkat skriva något olämpligt.

Har tutat i dem att fokusera

Men vi behöver inte gå dit.

I lindrigaste fall var Mats Gren i sinnes fulla bruk och hörde sig i torsdags för om framtida jobb i händelse av att en lucka skulle uppstå. Det går ju fort i den här branschen.

Vilken sinnessjuk sak att göra i så fall. Så ofattbart klantigt av en person som varit i elitfotbollen sedan 1984. Den damallsvenska premiären är uppskjuten i nästan tre månader, vilket ställt hårda krav på spelarnas professionalitet. Med det tätaste spelschemat någonsin går det inte att komma småloj till premiären och kasta bort ett par pinnar de första veckorna. Då rycker Rosengård och vips kan föreningens uttalade mål att ta första SM-guldet vara grusat innan vi nått hälften.

Ledarna i Göteborg har under veckans träningar tutat i truppen att de måste stänga ute omvärlden för att fokusera. De behöver glömma ovissheten som lett hit, glömma bortfallen och värvningstvisterna, bara proppa hjärnan full av det som går att påverka. Äta rätt, sova rätt, inte ödsla energi på oväsentligheter. Kristianstad på söndag, Eskilstuna nästa lördag, Växjö och Kif Örebro därpå.

Vilka är bra nog, Mats?

Vet ni hur man hivar allt det snacket över bord?

Man anmäler intresse för att gå till en klubb i Mellanöstern som inte ens söker tränare. Man viftar bort rättmätiga frågor om det och rundar av med ett förminskande citat om sin egen klubb:

– Mitt cv är inte tillräckligt bra för att få någon bra klubb just nu.

Bra, Mats? Vilka är bra nog för dig?

Du som fått för dig att Mats Gren är ensam huvudtränare i Göteborg är ursäktad, för i många texter har det verkat så. I en särskilt minnesvärd intervju hävdas att Mats Gren på sätt och vis rekryterade sig själv till posten.

Om han passade in i kravprofilen?

– Jo det gjorde jag väl.

Detta är fjärran från sanningen. Mats Gren var en bit ner på Kopparbergs lista men fick duga när andra tackade nej. Det var ingen chansning eftersom hjärnan bakom laget, Jörgen Ericson, var kvar. Det var Jörgen och Marcus Lantz som för drygt två år sedan drog upp riktlinjer för den trestegsraket som i år är tänkt att lyfta mot stjärnorna.

Det är först nu laget har tempot för att hota Rosengård. Nu har de flexibiliteten att kunna mönstra tre eller fyra backar. Nu har de truppbredden.

Jag tvivlar inte på att Gren gör nytta i laget, men han är del av personalen på den västgötska pansarkryssaren, han är varken båtbyggare eller kapten.

”Det var en kul grej”

Utåt uttrycker sig Göteborg samlat. De understödjer Mats Grens version eller uttalar sig inte alls. Det är i sin ordning, det är så en professionell förening agerar två dagar före en premiär.

Internt är det irriterat. Jag hör vittnesmål om en förvirrad trupp och en frågvis ledning. Vad fan pågår? Vad vill den där nykomlingen Mats egentligen?

Ska vi tro Göteborgs ordförande Peter Bronsman så ville tränaren inget särskilt med sin jobbansökan.

– Jag har pratat med honom och han sa att det var en kul grej.

Då så. Han spexade bara. Han visste visserligen inte att meddelandet skulle synas utåt, men skulle det läcka ut var det alltså bara en ploj, en sån där skön sak man gör när man leder en guldfavorit.

Kanske stannar jag, kanske lägger jag all min energi på det här uppdraget, eller så har jag redan tankarna någon annanstans. Hahaha. Nu kör vi, tjejer. Var proffsiga nu.

Jag tror inte att Mats Gren kommer sparkas för det som skett. Det är för drastiskt i det här läget.

Men låt mig uttrycka mig såhär:

Om det sker tror jag inte att vi kommer få se Emma Berglund och Rebecka Blomqvist gå ut och öppet kräva att få sin tränare tillbaka.


Alla matcher i damallsvenskan sänds på Sportbladet Play.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

Guldfavoritens tränare söker jobb

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mats Gren

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Kopparbergs/Göteborg FC