Spelarfruarna skulle avslöja Fifa-skandal

Reuters: Gillrade fälla för Fifa-topparna

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Mejl och Facebook-meddelanden med bilder på vackra spelarfruar och en länk till en hemsida vid namn ”worldcupgirls”.

Så försökte Förenade Arabemiraten 2014 locka toppar från Fifa och Qatars VM-organisation i en fälla, skriver Reuters.

Målet var att hitta bevis för att VM 2022 är köpt.

Totalt tolv fotbollstoppar från Fifa och Qatar ska ha fått mejlet där de uppmanades att klicka på en länk till en hemsida med bilder på fruar till framstående fotbollsspelare. Om någon av dem nappade skulle en spionmjukvara laddas ner till deras dator som möjliggjorde för avsändaren att ta del av annars hemlig information som mejl och annan dokumentation, skriver Reuters.

Bland personerna som utsattes för hackningsförsöket fanns emiren av Qatars bror Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani och den tidigare Fifa-toppen Jack Warner, som 2015 stängdes av från fotbollen på livstid och i dag står åtalad i USA för penningtvätt.

Jack Warner och Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani
Jack Warner och Mohammed bin Hamad bin Khalifa Al Thani

Fifa inte medvetna om försöket

Det är oklart om någon faktiskt gick i fällan men enligt Reuters hoppades Förenade Arabemiraten hitta komprometterande information kring VM med målet att skämma ut antagonisten Qatar offentligt. Till sin hjälp i hackerförsöken hade de också tidigare anställda vid den amerikanska Nationella säkerhetsmyndigheten.

En talesman för Fifa säger till Reuters att det inte varit medvetna om hackningsförsöket.

Anklagelser om mutor och oegentligheter har länge legat som en skugga över tilldelandet av VM 2022 till Qatar. Så sent som i måndags öppnade franska åklagarmyndigheter en officiell utredning kring om Uefas tidigare president Michael Platinis röst kan ha varit köpt.

Publicerad:

LÄS VIDARE