Lustig utfryst i Gent: ”Tränaren vill ha det så”

Mikael Lustig, 33, har två år kvar på kontraktet med Gent.

Men hos belgarna existerar landslagssvensken knappt längre.

Lustig har plockats bort från spelarpresentationerna, saknas på klubbens lagfoto och tvingas träna med reservlaget på en anläggning i skymundan.

Den 82-faldige landslagssvensken har sedan en längre tid tillbaka inte tillhört den belgiska fjolårstvåans framtidsplaner trots att Gent värvade Lustig så sent som förra sommaren och skrev ett välbetalt treårsavtal med honom.

Svenskens kontrakt går ut sommaren 2022.

Lustig inte önskvärd

Under sommaren värvade Gent in högerkantsspelaren Jordan Botaka, 27, ytterbacken Nurio Fortuna, 25, och har låtit fjolårsförvärvet Alessio Castro-Montes spela högerback i ligainledningen.

Lustig? Han har tidigare fått klara besked att han inte är önskvärd genom ord men nu även även via mycket tydliga handlingar.

Svensken är borttagen bland spelarpresentationerna på klubbens hemsida och han finns inte med på lagfotot.

Han får inte heller träna på A-lagets hypermoderna träningsanläggning Oostakker utan får sedan flera veckor tillbaka hålla till hos B-laget, som är ett U23-lag, bland ungdomslagen på Buffalocentret.

– Just nu tränar Lustig med andralaget, det stämmer, säger klubbdirektören Michel Louwagie till Sportbladet.

Han finns inte med bland spelarna på er internetsida eller på lagfotot. Varför är det så?

– Det är inget problem. För tillfället är situationen sådan. I morgon kan det vara annorlunda. Det är så livet som fotbollsspelare är, säger Louwagie. Det var tränaren som ville ha det så.

Tränaren fick sparken

En räddningsplanka för Lustig kan bli Gents usla inledning i belgiska ligan. Tre raka förluster gjorde att tränaren som beslutade att placera Lustig allra längst ner i frysboxen, dansken Jess Thorup, fick sparken häromdagen och har ersatts av rumänen Laszlo Bölöni.

Lustig spelade trots allt hela 30 matcher, varav 28 från start, för Gent under fjolårssäsongen innan klubben kom fram till att man ville satsa på andra spelare.

Kommer det bli någon ändring för Lustig med nye tränaren?

– Det vet jag inte. Vi får se vad som händer med Lustig, säger klubbdirektören Louwagie.

Det svenska transferfönstret stänger under tisdagen medan flera av de större ligornas är öppna till början av oktober.

AIK och Malmö FF har uppgetts vara intresserade av Lustig, men Sportbladet skrev tidigare i sommar att MFF tackat nej till landslagssvenskens tjänster.

Förbundskaptenen Janne Andersson tar ut den svenska landslagstruppen till kommande Nations Leaguematcher på onsdag och där får högerbacken som varit given i Blågult i flera år och sällan gör en dålig match sannolikt plats igen.

Ingen match på ett halvår

Mikael Lustigs senaste match var visserligen borta mot Roma i Europa League 20 februari för Gent.

Men högerbacken är inte ensam bland landslagssvenskarna om att ha spelat extremt lite senaste halvåret på grund av coronapandemin.

Men ingen annan är just nu lika utfryst av sin klubb och arbetsgivare.

Sportbladet har sökt Mikael Lustig för en kommentar.


Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.