Succéspelaren: Tränaren ville inte ha mig

Moses Ogbu, 29, berättar om tiden i England

Av: Gustaf Ränkeskog

Publicerad:

I dag är han en av allsvenskans hetaste spelare.

Men för ett halvår sedan genomled Moses Ogbu sin största kris som fotbollsproffs.

– Det var en mental smäll och Sverige var det enda som kunde rädda mig, säger Mjällbys skyttekung.

Efter en förlustfri svit på fyra raka matcher föll nykomlingen Mjällby i ondagens möte med Djurgården. Men det började planenligt.

Precis som i matchen mot AIK ordnade Moses Ogbu ledningsmålet. Den gången blev det två fullträffar från nigerianen. I onsdags stannade det på ett.

– Kim (Bergstrand) och ”Tolle” (Thomas Lagerlöf) bad mig hålla igen, haha... De är för roliga, säger Ogbu om sin förra tränarduo från tiden i Sirius.

Anfallaren, som inledde sin karriär som högerback, kom till Sverige som 18-åring och har nu noterats för sex mål på de fem senaste matcherna. Trots att publiken saknas går det inte att frångå begreppet publikfavorit. För det är precis vad Moses Ogbu redan har hunnit bli på Listerlandet.

”Kunde inte tacka nej”

– Jag trivs bra i Mjällby. Folk brukar säga “Hur kan du bo i Mjällby?!”, men det är inte så dåligt som folk säger. Man är nära natur och vatten, säger Ogbu till Sportbladet.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf basade över Moses Ogbu under tiden i Sirius.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN
Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf basade över Moses Ogbu under tiden i Sirius.

Han är tillbaka på svensk mark efter två år utomlands. Först i saudiarabiska Al-Ain, men där blev det bara några månader.

– Jag fick en deal som jag inte kunde tacka nej till. Fotbollen var okej, men livet där var tufft. Det är mycket man inte får göra där om man jämför med Sverige. Och kvinnornas situation… enligt mig är det katastrof. Jag ville inte vara kvar. Det var bara träna, sova och sen tillbaka på träning. Det var bara för pengarna.

Sedan hamnade han i England och League Two-laget Grimsby. Ett Grimsby som då tränades av Michael Jolley, tidigare i AFC Eskilstuna.

– I början var det nice, jag fick bo i en galet stor lägenhet. Det var jättekul att spela i England, fotbollen där var galen… Men till slut skadade jag knät och tränaren fick sparken. Det var då allt började hända.

Allt?

– Jag kom tillbaka i december och då fick jag inte spela så mycket. Jag visste att jag var en startspelare, och jag ville spela. Det var frustrerande. Vi snackade igenom det och den nya tränaren ville inte ha mig där. Jag borde ha startat i det laget alla dagar i veckan.

Foto: MAGNUS LEJHALL / BILDBYRÅN
”Jag tappade glädjen”, säger Ogbu om tiden i England.

Moses Ogbu hamnade djupt ner i frysboxen och till slut bröt han ihop.

– Jag tappade glädjen de sista månaderna. Det var inte kul med fotbollen längre. Mina lagkamrater märkte det och blev oroliga, säger 29-årige Ogbu.

Kunde du prata med någon?

Jag kan inte säga allt till min familj hemma i Nigeria, då blir de jätteoroliga. Ibland snackar vi och de frågar hur det går. Jag säger att allt är bra, annars blir de oroliga. De får inte veta allt.

”Hoppas det snart är över”

Situationen var inte hållbar och de enades om att bryta kontraktet.

– Vi kom överens om att jag behövde hitta glädjen igen, och då var Sverige det enda alternativet. Jag kan kulturen här, jag känner människor och kan också ligan.

Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Moses Ogbu gör succé i Mjällby efter ”hemflytten” till Sverige.

Och i mars skrev han på ett kontrakt med nykomlingen Mjällby som sträcker sig säsongen ut.

Vad händer sen?

– Jag tar bara en match i taget så får vi se vad som händer. Det jag tänker mest på är min familj och att jag vill träffa dem. Hoppas pandemin snart är över.

”Inte hört någonting”

Enligt Expressens uppgifter kan succéspelaren hamna i Stockholm. De uppger att Hammarby vill skriva kontrakt med Ogbu från och med januari 2021. Samtidigt försöker klubben köpa loss anfallaren redan nu, skriver tidningen.

– Jag har inte hört någonting om detta. Jag vill bara fokusera på matchen som är på söndag, säger Moses Ogbu själv om uppgifterna.

Skulle det vara intressant?

– Det vill jag inte kommentera.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.