”Kommer att bli fler roliga matcher att titta på”

avMatilda Johansson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

UEFA roddar om i Nations League-grupperna för att göra turneringen mer rättvis.

Bra eller dåligt för Sveriges del? Bra för fansen om du frågar landslagschefen Stefan Pettersson.

– Det kommer att bli fler roliga matcher att titta på, säger han.

Nations League kickade i gång 2018 i syfte att ersätta betydelselösa vänskapslandskamper. Turneringen ger även lagen en bonuschans att kvala in till mästerskap.

Nytt för säsongen 2020/2021 är att division A, där Sverige ingår, utökas från tolv lag till 16. Grupperna i divisionen ska även bestå av fyra lag, vilket inte var fallet innan, då det var tre nationer i varje grupp.

Ändringen är gjord för att de sista matcherna i grupperna ska kunna spelas samtidigt och det ska därmed göra turneringen mer rättvis.

Landslagchefen Stefan Pettersson är positiv till omgrupperingen.

– Det är bra för att vi kommer att få fler intressanta matcher att spela, speciellt nu när vi är division A, där det är så många bra lag med. Det kommer att vara utvecklande för både spelare och tränare. Samtidigt kommer det att bli fler roliga matcher att titta på för publiken.

Fyra nationer får ny chans i A-divisionen

Ni ser inga nackdelar med den nya uppdelningen?

– Nej inte direkt, det är fortfarande fyra lag som blir nedflyttade. Vilka lag vi än får i vår grupp så blir det tufft så vi får göra vårt bästa.

De fyra lag som får stanna kvar i division A, trots tidigare nedflyttning är: Kroatien, Polen, Tyskland och Island.

Nations League säsongen 2020/2021 startar i september 2020 och ger länderna en bonuschans att nå VM i Qatar 2022.

Men innan vi kommer dit – Sverige är faktiskt inte riktigt klara med Nations League 2018/2019. Eftersom att Sverige vann sin grupp så fick de en EM-livlina. Så om de inte lyckas med att kvala in till EM den vanliga vägen, så får de en chans till att plocka en plats i ett Nations League play-off i mars nästa år.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM