Turkiska fotbollsligan

Från division 5 norra till turkisk titelstrid

Svenske jättetalangen fick ge upp karriären – gör raketkarriär som tränare: ”AIK utbildar bra ledare”

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

Stortalangen från Vasalund fick spelarkarriären förstörd av en knäskada. 

Fatih Dincer, 37, inledde en lovande tränarkarriär i AIK i stället, tog ett par mellanår i mindre klubbar – då kom det stora lyftet för en månad sedan.

Över en natt gick han från division fem norra Stockholm till turkiska ligans ledarlag Trabzonspor.

Se på bilden. Längst till höger står svenske doldisen Fatih Dincer och instruerar storstjärnorna Jao Periera, John Obi Mikel, Antony Nwakayeme och Manoel Carvalho på nyrenoverade Trabzonspors träningsanläggning Mehmet Ali Yilmaz.

– Vi har koll på Fatih Dincer. Det är svinhärligt att han har fått den här möjligheten, säger AIK:s sportchef Björn Wesström. Jag vet att han gjorde ett mycket bra jobb hos oss som tränare i vår akademi under flera år. 

Vasalunds P83-lag

Fatih Dincer hade en mycket lovande karriär som spelare i Vasalunds framgångsrika ungdomslag födda 1983.

Som 16-åring skrev han på ett fyraårskontrakt med Charlton och valde att göra ungdomslandskamper för Turkiet. Som 20-åring tvingades han avbryta karriären efter en svår knäskada.

Tio år senare efter att ha gått olika tränarutbildningar blev han akademitränare i AIK. 

Dincer var först i AIK:s P15-lag med spelare födda 1999 och sedan i U16 i pojkallsvenskan. Han var en av AIK-tränarna som lotsade fram landslagsstjärnan Alexander Isak och Nebiyou Perry, numera i Östersund.

En satsning på den civila karriären samtidigt som familjen växte gjorde att Dincer tog ett par mellanår som tränare i de lägre divisionerna, först i FK Bosna och under förra året i Sundbybergsklubben Storskogen.

För några veckor sedan förberedde Fatih Dincer tillsammans med tränarkollegan Serkan Cigel Storskogen inför säsongen i division fem norra Stockholm.

Samtidigt jagade turkiska storklubben och ligaledaren Trabzonspor en ny assisterande tränare. 

Nära vän med Chelseaprofilen

Frågan gick till Eddie Newton, 48, under många år Premier League-mittfältare för Chelsea och under senaste sju åren assisterande tränare i olika roller hos Londonklubben.

Trabzonspor hade ytterligare luckor i tränarstaben och Newton föreslog sin gode vän Fatih Dincer, som Chelseaprofilen känner väl sedan tidigare.

Den 37-årige svensken med turkiska rötter gick över en natt från tränare i division fem till turkiskt titelfajt och sannolikt Champions Leaguespel till hösten.

– Det kan verka slumpartat men samtidigt har Fatih utbildat sig, slitit som tränare på många olika nivåer och gått den långa vägen. För oss i AIK är det extra kul att ha varit med och bidragit till den utvecklingen. Vi känner att vi inte bara utbildar bra spelare utan även bra ledare och tränare, säger Björn Wesström.

Så i stället för försäsongsmatcher inför seriestarten i division fem norra Stockholm tränar nu Dincer Trabzonsporstjärnor som skytteligaledaren, norske Alexander Sörloth, Daniel Sturridge och John Obi Mikel och scoutar motståndarlagen. 

Han har en stor fördel i att prata svenska, turkiska och engelska flytande.

Obesegrade i åtta senaste

Trabzonspor har sedan Eddie Newton och Fatih Dincer anslöt till huvudtränaren Hüseyin Cimsirs ledarstab sex segrar och två oavgjorda i de åtta senaste matcherna. 

I lördags återtog Trabzonspor serieledningen i Süperlig efter 2-2 borta i stormötet med Besiktas efter två mål av Sörloth.

Fatih Dincers kontrakt med Trabzonspor är på 6 månader plus ett år.

Sportbladet har varit i kontakt med Fatih Dincer men Trabzonspor vill inte att deras nye hjälptränare just nu ska ge några intervjuer.

ANNONS

Ses vi på lördag? Stryktipset ger dig det absolut bästa från fotbollsvärlden – varje helg.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Dags att gå hem, Wesström?

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Turkiska fotbollsligan

Trabzonspor

John Obi Mikel

Daniel Sturridge

Alexander Isak

AIK

Björn Wesström