Zlatans ’nära vän’ pekas ut av TV4: ”Inget att dölja”

I kvällens Kalla fakta beskrivs ett "fotbollssyndikat" med kriminella förgreningar.

I programmet kopplas agenten Nochi Hamasor – som kallar sig Zlatan Ibrahimovics "nära vän” – samman med den före detta AIK-spelare som är misstänkt för matchfixning och Kalla fakta redogör dessutom för duons intressen i Alexander Isak-affären.

– Jag har inget att dölja. Jag tar gärna skit, men då ska jag ha gjort skit. Varför ska jag ta skit när jag inte har gjort något? säger agenten.

I kvällens Kalla fakta, som Sportbladet fått ta del av, beskrivs det hur ett "fotbollssyndikat" av personer med kriminella förgreningar fått fäste i svensk fotboll. Kalla fakta rapporterar att syndikatet har haft en aktiv del i Alexander Isak-försäljningen till Borussia Dortmund, men också i den matchfixningshärva där en tidigare AIK-spelare misstänks för att i maj 2017 ha erbjudit AIK-målvakten Kyriakos Stamatopoulos ett miljonbelopp för att underprestera mot IFK Göteborg.

Den Malmöbaserade agenten Nochi Hamasor från Nordicon Sports Management namnges och beskrivs som en viktig person då den tidigare AIK-spelaren under en period arbetat på Hamasors agentfirma.

Men vem är Nochi Hamasor? Det senaste året har han knutit till sig spelare som Pawel Cibicki, Kingsley Sarfo och Nabil Bahoui och därmed blivit ett namn att räkna med i agentkretsar.

Kalla fakta berättar i programmet om Nochi Hamasor delaktighet i Alexander Isak-affären där han enligt egen utsago bistår Isaks rådgivare. En av rådgivarna är den tidigare AIK-spelaren som är misstänkt för matchfixning. Samme man som i samband med matchfixningsskandalen var uppsatt som agent på Hamasors agentföretag.

”Nabil hjälpte mig med kontakter”

Hur var du inblandad i Alexander Isaks övergång till Borussia Dortmund?

– Jag kom i kontakt med Alexanders "crew" på grund av att jag bott i Hamburg. Där blev jag god vän med Albin Ekdal och Nabil Bahoui som spelade tillsammans där. De tyckte att jag var som gjord för agentbranschen, folk har ofta sagt det till mig, och Nabil hjälpte mig med kontakter. Han jobbade med samma människor som Alexander Isak och då kom jag in sent i den affären. Typ oktober, november.

Vilka andra är i Alexander Isaks "crew"?

– Jag kände ingen av dem sedan tidigare. Det var Nabil som hjälpte mig och tyckte att jag kunde plocka idéer och berätta vad jag kunde bistå med. Jag fick följa med hela gänget till Madrid (Alexander Isak var under en period nära Real Madrid) och lära känna en stor agent som Vlado Lemic (storagenten som hjälpte AIK att sälja Alexander Isak). Vem tackar nej till att se hur en sån kille arbetar? Vem tackar nej till att träffa en av världens största transferagenter? Jag har stor respekt för Lemic.

Vad hade du – rent praktiskt – för inblandning i Alexander Isak-affären?

– Jag hade ju varit i Tyskland i många år. Mina kontakter där är starka. Så jag scoutade för dem. Sen kom jag in i andravevan när Isak blev klar för Dortmund. Men mer vill jag inte avslöja för att konkurrenter inte ska veta vilka särskilda färdigheter jag har.

På sin hemsida lade Hamasor upp en bild där han står bakom Dortmunds sportchef Michael Zorc och Isak när denne skriver på kontraktet.

– De (Isaks rådgivare) ville väl visa sin tacksamhet. Det var ju en ära för mig att få vara med på Sveriges största deal.

Dortmunds sportchef Michael Zorc, Nochi Hamasor och Alexander Isak.
Dortmunds sportchef Michael Zorc, Nochi Hamasor och Alexander Isak.

I samarbete med ex-AIK:aren

Förre AIK-spelaren som är misstänkt för matchfixning var också delaktig i affären. På vilket sätt?

– Jag vet inte riktigt. Han var delaktig och hade ju spelat med Isak i AIK. Han var väl ett stöd för Isak. Det är viktigt att påpeka det. Jag var inte exakt hur upplägget var eller hur allas uppgifter var fördelade. Men det verkade vara en trevlig kille och vi kom bra överens.

Hamasor och den tidigare AIK-spelaren började samarbeta. Den senare sattes upp som medarbetare på Hamasors agentföretags hemsida.

– Han har ju hur många stora matcher som helst i bagaget. Jag är en hungrig agent och jag undrade om han kunde hjälpa mig att öppna lite dörrar.

Så ni arbetade ihop?

– Jag visste inte exakt vad hans framtidsplaner var. Vi hade bara träffats två gånger. En gång i Madrid och en gång i Dortmund. Men om han skulle jobba med mig så var det ju tvunget att han syntes på hemsidan om någon undrade. Så jag satte upp en profil på honom, med hans samtyckte naturligtvis.

Kort därefter briserade matchfixningsbomben och den tidigare AIK-spelaren avslöjades som huvudmisstänkt.

Hur reagerade du då?

– Tidningarna började ringa mig och när jag såg att en ex-AIK:are var kopplad till matchfixning så förstod jag direkt att det kunde vara han. Man är ju inte dum. Jag ringde honom och frågade vad fan det var frågan om. "Jag måste ta bort dig" från hemsidan, sa jag, och även om det kanske såg konstigt ut så gjorde jag det. Han hade ju inte ens börjat jobba för mig än och det vara bara profilen som fanns på hemsidan, säger Hamasor och fortsätter:

– Jag tog bort honom direkt och det skäms jag inte för. Om han nu har legat bakom det där och är uppsatt på vår hemsida så representerar han ju oss. Så vi tog omedelbart avstånd och jag har inte pratat med honom sedan dess. Jag har inget att dölja. Jag tar gärna skit, men då ska jag ha gjort skit. Varför ska jag ta skit när jag inte har gjort något? Det var ett jobbigt läge och jag var sur på ex-AIK:aren. Samtidigt har han faktiskt inte dömts för något än.

Nochi Hamasor.
Nochi Hamasor.

Trängd och upprörd

Men Kalla fakta har ju en tydlig koppling mellan dig, det "hemliga fotbollssyndikatet" och den misstänkta matchfixaren?

– Jag förstår det. Jag förstår Kalla fakta där. Men jag är ingen "hemlig agent". Jag bildade mitt bolag i år och allt är officiellt. Jag representerar firman Nordicon, är direktör där och står för allt. Men jag tar avstånd från anklagelserna även om han jobbat hos mig.

Vad har du själv hört om matchfixning i svensk fotboll?

– Det finns ju. Det är ingen hemlighet att sånt cirkulerar. Det finns i alla sporter.

Har polisen hört dig i samband med matchfixningsskandalen?

– Nej. Eftersom jag knappt har haft något med den misstänkte att göra bortsett från att ha honom på min hemsida, och sen tagit bort honom. Polisen har väl ansett att det inte funnits någon anledning att prata med mig. Och då har ändå polisen bra koll. De vet väl att vi inte har något med skiten att göra. 

Är gruppen av personer som skötte försäljningen av Alexander Isak kriminella?

– Nej. Det stämmer inte. Jag anser inte att de är kriminella. Inte alls.

”I klass med Raiola”

Kalla faktas uppgifter pekar på annat?

– Jag hade egentligen bara med Vlado Lemic att göra. Jag anser inte att han är kriminell. Han är en av världens största agenter. I klass med Mino Raiola och Jorge Mendes.

När Kalla fakta konfronterar Nochi Hamasor med uppgifterna i programmet blir han trängd och upprörd. Agenten upprepar vid flera tillfällen att han är nära vän med Zlatan Ibrahimovic vilket Kalla fakta förstås vill undersöka då Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna i så fall kopplas till "fotbollssyndikatet". Då blir Hamasor förbannad, kallar reportern för "luffare" och frågar sig om denne är "homosexuell".

Vad har du för relation till Zlatan?

– Vi är gamla och goda vänner sedan barnsben. Vi har hållit kontakten i alla år.

När Kalla fakta söker dig skriver du sms som kan uppfattas som hotfulla. "Vi kommer dra in alla vi kan i detta ärende. Även Zlatans folk som du kontaktat är väl medveten om vem du är”, skriver du bland annat. Varför gör du det?

– På grund av att Kalla fakta tog kontakt med Zlatans entourage. De ville väl dubbelkolla vår relation. På vår hemsida kan man se att Zlatan halvsponsrar några av våra spelare. Och reportern försöker kolla med Zlatans folk innan han ens kollar med oss för att få ett negativt svar. De vill väl att han ska säga "vi känner inte till Nordicon och Nochi Hamasor" och att jag ljuger. Där ligger min irritation.

Klipp: Här möter Zlatan och Nochi Hamasor Persbrandt

Enligt Hamasor dras Zlatans namn in i "onödan".

– De vill skapa en intrig. De borde ha pratat med mig först. Zlatan vill de bara dra in för att få mer klick till sitt Kalla fakta-program. Därför blir jag irriterad.

Blir inte Zlatan förbannad när hans namn dras in i det här sammanhanget på grund av dig?

– Jag tror inte att han bryr sig. Det här är inte på hans nivå. Zlatan är på en helt annan nivå. Han bryr sig inte om det här. Ingen kommer kunna kom åt honom med smutskastning. Det är omöjligt för han har inget med det här att göra. Bara för att vi är vänner ska inte han behöva ta skit. Zlatan har ingen aning om vad allt det här handlar om. Han vet inte vem någon av de här är.

Hur påverkar det här er relation?

– Det påverkar inte vår vänskap är huvud taget. Blod är tjockare än vatten. Men jag har en skyldighet som vän att tänka på vad jag gör. För han är noggrann med vilka som är runt omkring honom och hur hans upplägg är. Då kan man inte använda hans namn hur som helst, och det har vi inte heller gjort

Publisert:

LÄS VIDARE

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.