Blåvitts kassör: ”Osthyveln går överallt”

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR ÅN
FOTBOLL

GÖTEBORG. 13 miljoner kronor försvann i agentarvoden. Driften visade på ett underskott på 18 miljoner kronor.
Ändå var IFK Göteborgs årsmöte helt utan stormar.
– Det är klart att vi hade förberett oss på att vi kunnat få fler frågor om agentarvodena, säger klubbens kassör Jakob Andreasson.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR ÅN
Jakob Andreasson.

Årsmötet 2016 lockade drygt 700 personer, och slutade i halvt kaos när stora delar av publiken lämnade lokalen i protest.
I år var det 366 personer på plats, och helt utan diskussion. IFK Göteborg hade lärt sig läxan och började mötet med olika prisutdelningar och presentation av nyförvärven för att få in en positiv stämning i lokalen.
– De frågor som kom sen var relevanta och kloka. Och jag försökte beskriva det så tydligt som möjligt varför agentarvodena blev som det blev, säger Jakob Andreasson.

Tio miljoner till agenter vid Engvall-affären

2014 betalade klubben en halv miljon kronor till agenter. Två år senare var den summan uppe på 13 miljoner kronor. Nästan hela den summan, tio miljoner kronor, kom från försäljningen av Gustav Engvall till Bristol City. Andreasson berättade på mötet att det var en nödvändighet för att kunna genomföra affären.
Vad är det som agenterna gjorde som ni själva inte kunnat göra?
– De har ju ibland förutsättningar som vi inte har, med ett ännu bredare kontaktnät, och att under en kort tidsperiod kunna leta efter saker som vi inte kan leta efter. De kan ha en unik kännedom om en marknad som vi inte har.

Är de här summorna något som supportrarna ska räkna med att ni betalar ut framöver?
– Det hoppas jag inte. Vi vill ju att så mycket som möjligt ska hamna i den egna föreningen. Förhoppningen är att spelarna ska sälja sig själva, att de är på toppen av sin förmåga. Då är det troligare att vi inte behöver förmedlingskontakter. Däremot är vi ju öppna för att får vi ut det transfernettot som vi har satt upp, då duckar vi inte för att prata med agenter.
I rambudgeten för 2017 har klubbens styrelse satt upp en nedskärning av kostnader på 27 miljoner kronor, från 147 miljoner till 120 miljoner. Jämfört med de sex miljoner Göteborg lyckades skära i sina kostnader mellan 2015 och 2016.

”Osthyveln går överallt”

Var ska de pengarna tas ifrån?
– En del av de kostnader vi haft under 2016 har vi inte ännu, exempelvis ett Europaäventyr. Sen har vi gjort väsentliga anpassningar i spelartruppen, som vi ser kommer ge effekt. Och en generell kostnadsmedvetenhet inom föreningen. Osthyveln går överallt.

Men det är väldigt mycket pengar som ska skäras på en säsong? Kan ni hålla den här budgeten?
– Den är stram, den är stram. Det är ingen dans på rosor och det kommer kräva ett hårt arbete. Men styrelsen tror på den här budgeten. Och Europaspel är inte inräknat.

ARTIKELN HANDLAR OM