Mario Götze

Inlåst på obestämd tid för att rädda karriären

VM-hjälten isolerad på hemlig ort efter diagnosen: Många borde be om ursäkt

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Han valdes framför Neymar och avgjorde VM-finalen framför Leo Messi.

2,5 år senare sitter Mario Götze isolerad på hemlig ort i Sydtyskland.

Han är där för att rädda en karriär alla redan dömt ut.

Han är där för att han äntligen har fått svaret på hur allting kunde gå så snett.

Den 13 juli 2014. Maracana i Rio de Janeiro. Mario Götze har precis kastat sig fram och avgjort den största fotbollsmatch du kan spela på den här planeten. Detta efter en turnering som på många sätt är en spegel av Götzes karriär.

”Ville köpa Neymar”

Ett år tidigare hade mittfältaren blivit Tysklands dyraste spelare genom alla tider när jätten Bayern München gick in och betalade över 330 miljoner kronor för att lösa Götze från rivalen Borussia Dortmund. Detta sedan dåvarande tränaren Pep Guardiola först önskat sig Neymar men övertygats av klubbledningen att istället satsa på Götze.

– Guardiola ville köpa en speciell ung brasse men vi har inte haft de bästa erfarenheterna av unga brassar här tidigare. Om du då ska betala mer än 30 miljoner euro eller ännu mer för en spelare blir det ännu svårare. Vi såg det inte minst i fallet med Breno (som brände ner sitt eget hus). Eftersom Guardiola ville ha en liknande spelare (som Neymar) kom vi med förslaget att köpa Mario Götze, sa Bayern-bossen Uli Hoeness.

Det var samtidigt en övergång som väckte känslor. Affären presenterades samma kväll som Dortmund skulle spela semifinal i Champions League mot Real Madrid och ledde omedelbart till att Götze hotades på Dortmunds officiella Facebook-sida. När tränaren Jürgen Klopp då försökte lugna fansen gjorde andra allt för att elda på känslorna ytterligare.

– Fansen känner sig svikna och de har all rätt att göra det. Mario Götzes kommentarer gör att han framstår som en lögnare. Det här skadar hela fotbollen, sa fotbollslegendaren Lothar Matthäus och pekade på de uttalanden Götze gjort om sin önskan att stanna i Dortmund hela karriären.

Götze vägrar fira ett mål mot sin gamla klubb Dortmund.

”Visa att du är bättre än Messi”

Mario Götze är fostrad i Borussia Dortmund men tog beslutet att lämna efter att Pep Guardiola övertygat honom om hans chanser i Bayern München. Men något hände efter att affären presenterats i april 2013.

I maj samma år missade Götze 21 dagars träning med en muskelskada. Så fort han kom tillbaka kom nästa bakslag och ytterligare 81 dagar utanför sidlinjen. Väl på plats i München fortsatte sedan problemen.

När Mario Götze väl kom till VM-lägret sommaren 2014 var det plötsligt som en ifrågasatt spelare. Den första säsongen i Bayern hade inte blivit vad alla hoppats på men förbundskapten Jogi Löw hade ändå förtroende för mittfältarens kapacitet och lät honom inleda turneringen som en startspelare.

Götze spelade hela 4–0-segern mot Portugal i VM-premiären men byttes ut efter 69 minuter av den andra gruppspelsmatchen mot Ghana. Till mötet med USA hade mittfältaren sedan förpassats till bänken innan han byttes ut redan i halvtid i åttondelsfinalen mot Algeriet. I kvartsfinalen blev det sedan blott sju minuters spel innan Götze tvingades se hela den succéartade 7–1-segern mot Brasilien i semifinalen från bänken.

Men 88 minuter in i finalen mot Argentina ansåg Jogi Löw att Mario Götze behövdes igen.

– Jag sa bara till honom att: ”Ok, visa världen att du är bättre än Messi och avgör hela VM”. Götze är en mirakelpojke. Ett underbarn.

”Inte varit ett lätt år”

I den 113:e minuten tog Götze emot André Schürrles passning på bröstet, såg ut att tappa vinkeln till vänster om målet men lyckades med ett konstnummer kasta sig fram och på volley stöta in det matchavgörande målet med sin vänsterfot.

– Det var en otrolig känsla. Du vet inte vad som händer. Det har inte varit en enkel turnering, eller ett lätt år för den delen, för mig och jag är skyldig min familj och min flickvän mycket som alltid trott på mig. En dröm blev verklighet här, sa Götze efter finalen.

Det var där och då som om Mario Götze äntligen slappnade av. Som om perfektionisten i honom kände att alla motgångar äntligen låg bakom honom när han nu stod på toppen av fotbollsvärlden. När han hade visat att han var bättre än Messi, i alla fall i VM:s mest avgörande ögonblick, och precis som Löw sagt avgjort hela turneringen.

Det han inte visste var att prövningarna bara hade börjat.

Mario Götze blev kvar i Bayern München i ytterligare två misslyckade säsonger. I juli förra året gav mittfältaren till sist upp drömmen om Bayern och återvände till Borussia Dortmund.

– I dag, tre år senare och 24 år gammal, ser jag på mitt beslut att lämna på ett helt annat sätt. Jag kan förstå att många fans aldrig har kunnat acceptera mitt val och det är ett beslut jag inte hade tagit i dag heller, sa Götze.

Men frågan är om det verkligen var klubbvalet det var fel på?

”Enda chansen att gå till Kina”

Under sina tre år i Bayern hade Mario Götze samlat på sig åtta nya skadenoteringar. Det hade fått den tyska fotbollsexpertisen att ifrågasätta mittfältarens professionalitet då han återkommande också såg ut att ha problem att hålla sig i matchform.

Tillbaka i Dortmund har svårigheterna bara fortsatt. I augusti fick Götze en muskelskada i vaden, i december blev han borta med knäproblem, i februari började låren spöka och för bara två veckor sedan, den 13 februari, försvann Götze igen när Dortmund hänvisade till muskelproblem.

Mario Götze har nu missat elva matcher bara de senaste åtta månaderna, bara spelat 16 tävlingsmatcher för Dortmund sedan återkomsten och totalt noterats för 18 skador samt totalt 69 missade matcher sedan Bundesliga-debuten den 21 november 2009.

”Helt ärligt, även om det låter taskigt, så är Götzes enda chans om han lämnar Dortmund att gå till Kina. Han vill definitivt inte gå ner i lön och han kan inte gå till Schalke eller Leverkusen och Gladbach har inte råd med honom. Toppklubbarna ute i Europa är samtidigt inte längre intresserade av honom”, skrev Lothar Matthäus i Sport Bild häromveckan.

Det var då bara att konstatera att hela Mario Götes karriär var hotad men var det här verkligen allt det skulle bli av Tysklands VM-hjälte? Skulle Mario Götze blott 24 år gammal ge upp karriären och istället flytta till Kina för att säkra sina framtida finanser? Det varken Matthäus eller någon annan utanför Dortmunds innersta kärna då visste var att en viktig sanning var på väg ut i ljuset.

”Respektera hans privatliv”

Mario Götze hade sedan comebacken i Dortmund gjort allt för att komma tillrätta med sina problem. Han fick egna träningsprogram, körde extra om det beordrades, vilade om det var läkarens rekommendation och la om hela sin diet i ett försök att hitta en lösning på skadeproblematiken. Men inget hjälpte.

För en vecka sedan valde Dortmund att helt utesluta Götze från den kollektiva träningen men anledningen var inte den påstådda ”muskelproblematiken”. Istället hade klubben äntligen hittat svaret på gåtan Mario Götze. I måndags kunde de inte hålla den hemlig längre.

”En lång utredning har avslöjat att spelaren har en störning i ämnesomsättningen vilket gör det fullständigt nödvändigt att för tillfället inte låta honom träna med laget”, skrev klubben i ett pressmeddelande.

24-åringens egen kommentar var kort.

– Jag genomgår just nu behandling och kommer göra allt i min makt för att komma tillbaka till träning med mina lagkamrater så snart som möjligt för att kunna hjälpa vårt lag att uppnå våra gemensamma mål.

Mer än så vägrade någon av parterna att säga.

– Vi ber er nu att respektera den här unge mannens privatliv, hälsade Dortmund.

”Måste be Götze om ursäkt”

Enligt tyska Bild, som talat med experter inom området, är det mest troliga att Mario Götze har en generell störning i ämnesomsättningen som innebär att han framförallt har svårt att bränna fett. Det skulle kunna förklara 24-åringens problem att hålla sin optimala matchvikt och även ge en bakgrund till mittfältarens återkommande skadeproblem.

Götze under EM 2016.

– Vi är väldigt glada att ha hittat förklaringen till Marios problem och är nu helt övertygade om att han med sina exceptionella kvalitéer kommer förstärka laget när han kommer tillbaka, sa Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke och skickade samtidigt en tydlig passning till de kritiker som utan insyn avfärdat Mario Götzes framtid som fotbollsspelare.

– Vissa personer måste be Götze om ursäkt. Om det är stora nog för det.

Samtidigt kliver fler och fler nu ut och vittnar om Mario Götzes hårda arbete under åren.

– Han är en extremt självkritisk person som reflekterar väldigt mycket. Det är anmärkningsvärt för hans ålder. Han är väldigt frågvis och nyviken, ibland så att det till och med går till överdrift. Nu önskar jag att han får tillbaka självklarheten och lättheten från hans första tid i Dortmund för jag vet att han fortfarande kan avgöra matcher för oss. Han är killen som gör mål mot de stora nationerna. Mot Argentina och mot Brasilien. Det är därför jag fortsätter att stå vid hans sida, säger förbundskapten Jogi Löw till Kicker.

”Det är som att cykla”

Nu är Mario Götze inlåst på en klinik på en hemlig ort någonstans i Sydtyskland. Enligt Bild kommer han inte ens att närvara på Dortmunds matcher utan istället följa sitt lag på tv för att undvika uppmärksamhet. Med sig har han experter inom området och representanter från Dortmunds läkarstab för att en gång för alla komma tillrätta med muskelproblemen som stoppat honom från att bli den spelare hela Tyskland en gång var säkra på att de hade fostrat.

Spelaren som väljs framför Neymar. Spelaren som avgör VM-finaler inför Leo Messi. Kort och gott en frisk Mario Götze.

Ingen vet hur lång tid det kommer ta. Bild spekulerar i fem-sex veckor – andra talar om att att den här säsongen redan är över. Kanske spelar det mindre roll.

För det viktigaste är trots allt att alla nu äntligen verkar vara överens om att Mario Götze kommer att komma tillbaka.

– Det ligger fortfarande en världsklasspelare vilande inom honom. Det försvinner inte. Det är som att cykla. Om du lärt dig det kan du aldrig tappa det igen, säger Jürgen Klopp.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla Champions League-matcher på C More. Beställ här

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

”Vi i Arsenal skämtade om Zlatans fysik”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mario Götze

Borussia Dortmund

Bundesliga

Lionel Messi