Segt Sverige föll mot Kanada

1 av 2 | Foto: Emil Langvad / TT
FOTBOLL

TRELLEBORG. Krampaktigt anfallsspel – nollade mot Kanada.

Förbundskapten Pia Sundhage har en del att jobba på inför EM.

– Det känns inte som vi känner varandra på planen, säger Olivia Schough.

Få offensiva aktioner - inte ett farligt skott mot mål. Den första halvleken mot Kanada var allt annat än bra från svenska landslaget.

– Det var väldigt jobbigt. Första halvlek var väldigt svår. Vi forwards skulle stänga av deras uppspel, men vi hade väldigt svårt för att lyckas där. De spelade runt oss och vi fick jaga, jaga och jaga - så det blev extremt jobbigt för oss. Andra halvlek blev bättre. Vi backade hem och fick mer kontroll då, säger Olivia Schough.

– Det var svårspelat på gräset och det var ett tag sedan vi spelade ihop. När vi får vara ihop och spela fler matcher så kommer det funka bättre. Det ska inte se ut som i dag, det känns inte som vi känner varandra på planen.

Flera offensiva byten

Det blev bättre i andra halvlek och Sundhage tog in Lotta Schelin, Stina Blackstenius och Elin Rubensson offensivt.

Sverige försökte hitta in med instick i Kanadas straffområde, men det fungerade inte sista tredjedelen. Sverige lyckades aldrig få hål på Kanada, det blev en uddamålsförlust, 0–1,på Vångavallen i Trelleborg.

Linda Sembrant var nära att nicka in en kvittering i slutskedet då hon var på en hörna, men skarven gick utanför stolpen.

– I andra halvlek gör vi det mycket bättre. Börjar spela och börja tro på oss själva. Vi vågar stå upp och kommer närmare dem, säger Lisa Dahlkvist.

– Allting tar för lång tid. Det positiva är att vi kan ändra på det till andra halvlek. Det får man ta med sig, i stället för att tänka på att det var katastrof i första.

Fischer skadad

Kanadas mål kom i den 34:e minuten. Det var Christine Sinclair som hittade fram till Janine Beckie som tryckte in 1–0 från nära håll.

– Vi har ett för dåligt passningsspel för att vinna mot en sådan bra motståndare. Efter snacket i halvtid gör vi en bra andra halvlek. Det luktar målchans i andra, åtminstone, säger Pia Sundhage på presskonferensen.

– Det är klart vi vill skapa fler målchanser. I första halvlek är det spelare som missförstår varandra, bland annat. Det får man sätta på aprilkontot, att allsvenskan inte har satt igång riktigt.

Sveriges damer spelar EM i sommar, det avgörs 16 juli-6 augusti i Holland.

ARTIKELN HANDLAR OM